270. Ők nem bánják

A Nagyváradi Napló cikket írt a múltkoriban. A cikk ébresztő, intő szózat akart lenni. Láttuk azt a pokoli nyugalmat, amivel a nagyváradi szabadelvű párt vezetősége szemléli a függetlenségiek akcióját, s láttuk szövetkezni Tisza Kálmán ellen a legszélsőbb radikalizmust a helyi klerikálisok nem éppen kicsi, de eddig hallgatag csoportjával. A szabadelvű párt elnöke s legagilisabb tagja: Hlatky Endre és Várady Zsigmond dr. a saját kerületeiket járták. Az ellenzék kortesfogásai, jelöltjének kiváló egyénisége, a már érintett szövetkezés a legnagyobb aggodalommal töltöttek s tölthettek el mindenkit. Nem attól féltünk, hogy nagyon megfogyatkozhatott a Tisza hatalmas tábora, hanem attól igenis, hogy ez a hatalmas tábor közönyös nézőközönség lesz. Volt hatása az ébresztő szónak. Hogy a budapesti és vidéki sajtó antiliberális része ujjongva vonta le belőle Tisza Kálmán bukását – az nagy szerencsétlenség nem volt. Mi lehetőségről beszéltünk, s célunkat elértük. A hatalmas táborban ma már lélek van. Ezek után jóval megérkezik a hivatalos cáfolat. Mikor már cáfolni annyi ok sem volt, mint előbb. Helyes. Ne higgye senki ebben az országban, hogy itt Tisza Kálmán kisebbségben maradhat. Fölment a budapesti lapok számára a félhivatalos cáfolat is. Melyik közölte le Széll úr lapjai közül? A bukás lehetőségét készpénznek vette mindegyik. A megnyugtató válasz pedig – úgy látszik – nem volt rájuk megnyugtató. Le kellett jegyeznünk ide ezt a kis dolgot. Újabb bizonyítója, hogy – ami lehetetlenség immár – ha elbuknék Tisza Kálmán, a magyar szabadelvű párt megalkotója, éppenséggel nem zokogna a mai „szabadelvű” párt vezetője s fullajtár serege.

NN 1901. szeptember 29.

Jegyzetek

270. Ők nem bánják. NN 1901. szept. 29. 2.

Ady szimpátiája Tisza Kálmán iránt, valamint az ilyen fordulat mint „Le kellett jegyeznünk ide ezt a kis dolgot” Adyt sejtetik.

A Nagyváradi Napló cikket írt a múltkoriban: Harc a mandátumért c. szept. 24-i cikkre utal, mely kétségeit fejezi ki Tisza Kálmán megválasztása iránt. – megérkezik a hivatalos cáfolat: a Nagyvárad  c. lap szept. 28-i száma a következő hírt közli:

Tisza Kálmán mandátuma

A félhivatalos MTI nagyváradi levelezője tegnap lapjának a következő táviratot küldötte: Több fővárosi napilap átvette egy nagyváradi újságnak azon hírét, hogy Tisza Kálmán megválasztása Nagyváradon veszélyeztetve van; a szabadelvű párt alszik, és megeshetik, hogy T. K. megbukik Nagyváradon. Ezzel a híreszteléssel szemben a MTI mindazon illetékes tényezők információja alapján, akik Nagyváradon a helyzetet ismerik, azt jelentheti, hogy Nagyváradon a szabadelvű párt veresége annyira kizárt dolog, hogy arra még gondolni sem lehet…

A Szabadság szept. 28-án A nagyváradi választás címmel cáfolta a NN kétségeit. Többek közt ezeket írják:

„Egy nagyváradi lap a napokban azt írta, hogy a nagyváradi szabadelvű párt teljesen szervezetlen és erőtlen, és megtörténhetik az a botrány, hogy Nagyvárad nem választja meg Tisza Kálmánt.

Mi itt Nagyváradon mosolyogtunk ezen a híren, melyet csak túlbuzgó, a választás lázától elvakult 48-as kortesek terjesztenek, több budapesti és vidéki lap azonban mélabús kommentárokkal átvette, és fenyegető eshetőség gyanánt tárgyalta ezt a képtelenséget.

Megírjuk hát ezennel, hogy senki kétségekben ne maradjon: a nagyváradi szabadelvű párt erős, egységes és hódítóan hatalmas, és Tisza Kálmánt a szabadelvűség ősz vezérét, a mi nagy öreg emberünket nagy szótöbbséggel fogja megválasztani Nagyvárad, az ő régi, hűséges és szeretett városa. Aminthogy nincs is tisztességes, érett gondolkodású politikus – ha még annyira ellenzéki is –, aki komolyan azt kívánná, hogy Tisza Kálmán ne legyen tagja a magyar képviselőháznak, amelynek egyik legnagyobb dísze és büszkesége.

A nagyváradi szabadelvű párt pedig dolgozik azért, hogy oktalan gyűlölet és rosszakarat el ne homályosítsa annak a bizalomnak a ragyogását, amellyel Nagyvárad város a mandátumát átnyújtja Tisza Kálmánnak.”

Majd ugyanebben a cikkben elmondják, hogy Várady Zsigmondot azért támadja a Tiszántúl, mert Tisza Kálmán megválasztása ügyében egyes szabadelvű urakhoz levelet intézett.




Hátra Kezdőlap Előre