313. Tarka színpad Nagyváradon

– A február 2-i művészestély –

Bohókás, kedves ötlet az, amit a színtársulat legkitűnőbb tagjainak közreműködésével valósít meg Fehér Dezső Tarka színpad néven a vasárnapi nagy érdeklődéssel várt művészestélyen. Tegnap délután tartották a közreműködők az első próbát ebből az eredeti bohóságból, és a harsogó kacaj, mely már ezen a próbán is kísérte a Szohner Olga, Bérczi Gyula, Lányi Edit és Szarvasi Sándor pompás imitációit, előre hirdették azt a zajos sikert és vidámságot, amellyel a közönség is kísérni fogja ezt a bohém színdarabot, ha ugyan ez a kurtább-hosszabb versezetekbe szedett és táncokkal, énekekkel felspékelt bohóság egyáltalában színdarabnak nevezhető.

A bohóság természetesen, mint mostanában minden új színdarab, prológussal kezdődik. Elmondja pedig a prológust Somogyi igazgató kilenc éves fia, a színészvérű kis Somogyi Béla. Helyesebben eldanolja a fura prológot, melynek szecessziós verssorai ilyformán kezdődnek:

Boci, boci tarka!
Ez a színpad tarka;
Ez a színpad tarka;
Se füle, se farka.
A publikum kékül,
De prológus nélkül
Nincs színdarab régtül,
Akárhogy is kékül…

S alighogy elhangzanak a prológus akkordjai, a színre pattan az egész előadás lelke és főszereplője, Szohner Olga, aki előbb a két primadonnát, azután a bájos E. Kovács Mariskát és végül önmagát fogja imitálni. Jönnek azután rendre a többiek, Lányi Edit, Bérczi Gyula, Szarvasi Sándor, akik mind mulatságos művészi karikatúrát festenek a közönség elé. Egyebekben a most már jelentékeny kibővült bluette színlapja a következő:

A nagyváradi színtársulat írásban és képben.

Vidám tragédia 1 felvonásban, dalokkal, tánccal és sok minden egyébbel.

Írta Fehér Dezső, zenéjét összekapkodta Várady Aladár

Idő: jelenkor –

A vidám bluette-ből most már egészen a koncert idejéig minden nap délután szerényen folynak a próbák a Szigligeti Színházban.

NN 1902. január 30.

Jegyzetek

313. Tarka színpad Nagyváradon. A február 2-iki művészestély. NN 1902. jan.  30. 3–4. – Hírek

A Nagyvárad febr. 4-i számából tudjuk, hogy a Tarka Színpad humoros részeinek szövegét Fehér Dezső, Bíró Lajos és Ady Endre írták. Valószínűleg a prológust írta Ady, melyből még két strófát idéz a Nagyvárad. Az előzetes beszámolót is feltehetően Ady írta: a fordulatosság is mellette szól. Rá vall a háromszor is előforduló „bohóság” szó is. – bluette: általában szellemes, énekes rövid vígjáték, kabarétréfa.




Hátra Kezdőlap Előre