316. Tapolczay Dezső vendégjátéka

Tapolczay Dezső színész testvére Bruck Valentinnak, a szerencsés, a naiv hitű és – ha szabad férfinek adni ezt a jelzőt – a bájos művészembernek.

Tapolczay Dezső okvetlenül szereti, s neki szeretnie is kell ezt a szerepet. Megértjük, hogy a viszontlátás mindenképpen kedves ünnepén ilyen rája szabott, ilyen neki kedves szerepben akart a nagyváradi közönség előtt megjelenni.

A mi közönségünk sokra értékeli a Tapolczay Dezső talentumát, s szimpatikus neki a fiatal művész kedves, szeretetreméltó egyénisége. E nagyrabecsülésnek, e szimpátiának ékes és félreismerhetetlen bizonyítója volt az a melegség, mely a színpadra áradt, s mely nemcsak a vendéget, hanem az összes színpadon mozgókat élénkségre, kedvre hangolta.

A rafinált naivsággal, bájosságával hódító vígjátékban tegnap sok olyan kedvességet láttunk meg, mi eddig nem tetszett meg előttünk. És ez a Tapolczay érdeme.

A méltán nagyrabecsült vígszínházi gárdának egyik jelessége Tapolczay Dezső. Rendkívül iskolázott, ötletes, kedves Valentin. Az igazi. Mert – mint előbb mondódott – rája szabott egészen ez a szerep. A közönséget egy-egy pompás, nem ismert ötlettel, fogással szinte frappírozta. Nyílt színen taps nagyon ritkán van annyi, mint tegnap este volt. Fölvonások végén pedig páholyok, földszint együtt tapsoltak tüntetően a közönség tapsra készebb részével. Szóval szép, nagy sikere volt Tapolczaynak.

A darab többi szereplői a régiek s a régi jók. P. Szép Olga ezúttal is pompás volt a címszerepben. A Krasznay bárója ezúttal is kabinet alak volt. E. Kovács Mariska, Kacziány Viola, Tóvári Anna, Bérczi s a többiek is a régi jók.

Ma este A páholy-ban, ebben a kiválóan mulatságos bohózatban lép fel Tapolczay. Hidas Bálint szerepét játssza, mely neki nagy sikerű, nagyon dicsért szerepe.

NN 1902. február 12.

Jegyzetek

316. Tapolczay Dezső vendégjátéka. NN 1902. febr. 12. 6. – Színház

A színházi recenzióban sorozatosan Ady jelzői („bájos”, „naiv hitű”, „pompás”) és jellegzetes kifejezései („megtetszett”) fordulnak elő.

Tapolczay Dezső: a Vígszínház művésze. – Bruck Valentin: Halévy A kis mama c. vígjátékának főszereplője; őt alakítja Tapolczay. – A páholy: Karl Laufs és Kurt Kraatz 3 felv. bohózata. Magyarosította: Kabos Ede.




Hátra Kezdőlap Előre