404. Ady Endre – Diósi Ödönéknek

[Budapest, 1907. jún. 30.]

Édes Adél és Dodó,

még eddig egy sornyi írást nem kaptam tőletek.

Az életem bus és unalmas. 10–12 között szerkesztőség. Délután írás, olvasás, kávéház és unatkozás. Pláne szörnyű most – forróság Budapesten. Kellene csinálnom néhány látogatást. Főképpen a vasuti jegyem miatt, mely nehezen megy. A Naplót átírattam a 92 Rue de Levisre. A bécsi ajánlás ügyében Vészi minden igazi jóindulata mellett sem tudott egy okos címet találni. Történt már ebben valami uj? Berta írja nekem, hogy följön Pestre, ha Adél érkezik. Én meg Bécs miatt kérek idejében értesítést.

Vésziéknél másfél órát töltöttem Varsányban. Jolán nagyon vastag, vastagabb Adélnál is. Margit szerencsétlen, mert a leánya nagyon pici. Három hónapos, szép, víg, de olyan nagy, mint Bambula. Kabos pár nap mulva megy szabadságra. Náluk szoktam lenni vacsorán, mióta itthon vagyok. A Napló kezd jobban menni. Megjegyzem, hogy bejelentettem, hogy október végéig maradok csak Pesten. Álmatlanságom még tart. Holnap megyek az orvoshoz.

Adél kezeit sokszor csókolom. Téged Dodóm, ölellek.

Ady Endre

[Címzés:]
  Monsieur
  A. Diósy
  Páris
  92 Rue de Levis 92.



404. Ady Endre – Diósi Ödönéknek

[Budapest, 1907. jún. 30.]

K: OSZKnövn. 1939/5/2 – Hajtott levélpapír borítékkal – 2 f. – r – 112 x 175; 95 x 120 – Tintaírás – Pr.: vétel Langertől 1939.

Dat.: fpb: Bp. 907 jun 30 – épb: Paris 907 júl.

M: AEvl 167. – Lengyel 318. – AEl I. 255.

vasuti jegyem: l. a 403. sz. levél jegyzetét.

A Naplót átírattam a 92 Rue de Levisre: A BN-t a lap kiadóhivatala Párizsba Ady címére (15 rue de Constantinople – Hôtel de l’Europe) küldte. Az új cím a Diósiéké.

A bécsi ajánlás: l. a 402. sz. levelet és jegyzetét.

Berta írja nekem, hogy feljön Pestre, ha Adél érkezik: Adynak és Brüll Bertának az okozott gondot, hogy a hazaérkező Diósinéval hogyan közöljék Brüllné súlyos betegségét (l. a 403. sz. jegyzetet).

Vésziéknél másfél órát töltöttem Varsányban: Vésziék dunavarsányi nyaralójukban tavasztól őszig hétvégeken vendégül látták a lap munkatársait is (l. Vészi Margit naplójegyzete: Irod. Múz. 81–90.; Lengyel 273–294.).

Jolán nagyon vastag: Bíró Lajosné Vészi Jolán is gyereket várt.

Margit szerencsétlen, mert a leánya nagyon pici: Vészi Margit és Molnár Ferenc Márta lányáról van szó.




Hátra Kezdőlap Előre