10

Zsigmondfalva, 1848. november 28.

Édes jó Lizám!

Tegnap érkeztem Zsigmondfalvára, és átvettem a nekem szánt századot. A magyar nyelvű vezényléssel jobban megy a dolog, mint hittem. Embereim nagy örömmel üdvözöltek.

Holnapután elhatározó nap lesz, mindenfelől támadni fogunk. – Ne búsulj, angyalom, őrködik fölöttünk az örökkévaló Isten. Semmi esetre sem kapod meg ezt a levelet előbb, mint azt, melyet a csata után írok. Ha győzünk – adja Isten –, nagy lesz a sikerünk. Az én sorsom is földerül majd, mert remélem, lesz jó okom rá, hogy Pozsonyba mehessek. De bármi történjék, képed lebeg majd körülöttem az ágyúk dörgése közt, ajkam nevedet rebegi ájtatos imában. Isten áldjon meg, drága angyalom, téged s kedves gyermekeimet.

Most pedig még egyszer Isten veled. Ha Isten kegyesen néz le rám, nemsokára viszontlátjuk egymást, mert itt nincs maradásom. Pesten lépéseket teszek további életpályám dolgában, és megtakarítok annyi időt, hogy ismét néhány boldog órát tölthessek veled.

Életem, érzésem, gondolatom csak neked és a szabadságnak van fönntartva, s Isten kezében van. Még egyszer élj boldogul, holtig hű

Károlyod

 

Zsigmondfalva, 1848. december 1.

Tegnap és tegnapelőtt szerencsétlenül jártunk, mert sűrű, áthatolhatatlan köd borította négy napig a földet, úgyhogy hadoszlopaink egymást keresztezték, és embereink egyszer egymásra tüzeltek. Tegnap nehéz szívvel tértünk vissza, miután meggyőződtünk róla, hogy semmit se tehetünk. Jövő levelemben leírom egész expedíciónkat, mely borzasztó fáradsággal járt. A te vastag, kényelmes Károlyod pompásan viselte. Még mindig november 3-i leveled az utolsó, melyet megkaptam. De bármilyen türelmetlenné tesz is a felőled való hírek elmaradása, bizalmam, hogy nem történhetik bajod, meg nem rendül. Ma annyira ki vagyok merülve, hogy többet nem írhatok.

[Fölül:] Mindenekelőtt: szerencsésen visszaérkeztem az expedícióból, és feltörtem ezt a levelet, hogy még egy pár sort írhassak.

[E levél borítékján kettős pecsét van: Leiningené, a grófi koronával, és a belügyminiszter elnöki irodájáé. Ezt a levelet is feltörték tehát Pesten.]




Hátra Kezdőlap Előre