24

Kovács Mihály+ levele Kossuth Lajosnak+ Kiss Ernő+ holttestének elszállításáról*

Méltóságos Kosuth Lajos Úr!

Szívem sugallatát követve bátorságot veszek magamnak ma megjelenni írásommal azon számosok sorában, kik Méltóságod még a mai napon is legmélyebb tiszteletök és szerencsekívánásuk kifejezésével járulnak eléje [!]. Ennek alapján van szerencsém Méltóságodat értesíteni az 1848-ik szomorú év történetéről, hogy Nagyságos Kiss Ernő+ tábornagy [!] ur hű huszárja voltam, és jelenleg Nagy-Szent-Miklóson (Torontál megyében) van tartózkodásom. 81 éves ember vagyok. Én mint Nagyságos Kiss Ernő+ tábornagy [!] ur hű huszárja következőket írom: 1849-ik évi Oktober hó 6-ikán az én jó gazdámat az Aradi várban lőtték agyon, én jó gazdámat azután annyira megsajnáltam, és oly hősséget kaptam, hogy még agyon lövetés utáni éjjelén Kiss+ Ernesz tábornagy [!] jó gazdámat az Aradi várból kiloptam, és az Aradi temetőben eltemettem, ott a temetőben 6 hétig hagytam, Aradról elvittem Kátrányföldre a hol 16 esztendeig feküdt; onnan átszállítottam az ő templomi kriptájában Eleméren a hol most is nyugszik.

Aradon 1890 évi Oktober hó 6-án volt a 13 vértanúnak emlék szobor felállítása, a hol Nagyságos Bobor Rozália urhölgy általi értesítése folytán én is mint Kiss+ Ernesz jó gazdámnak hű huszárja is jelen voltam; és jó gazdám részére egy babér koszorut fekete szalaggal és a szalagra ezüst betűvel írva Kiss Ernő+ hű huszárja.

Az Aradi szobor megjelenésnél az én jó gazdám arczképét meglátván, nagy siralommal és fájdalommal vittem véghez a szobor felállítási parádét.

Sokszor eszembe jön a Méltóságos Ur mondottai, hogyha arra hallgatott volna az én jó gazdám, most is élne, de ő mindig azt hitte az csak tréfa, és hogy a Muszka keze alatt fog szolgálni. Későbben belátta az ő rossz tettét.

Fogadja Méltóságod szívem legforobb háláját, s azon buzgó ohajtásomat, hogy a hon s oly sok ember javára és családja díszére az Isten még sokáig éltesse. Kérem egyszermind, boldogítson továbbá és eddigi kegyességével és jó indulatával, melyért soha meg nem szűnök lenni, Méltóságos Kosuth Lajos Ur válaszát várva

Maradván hodolatteljes tisztelettel a Méltóságos Kosuth Lajos Urnak

Nagy-Szent-Miklóson, 1890 évi Oktober hó 29-ikén

Legalázatosabb szolgája
  Kovács Mihály+
  Kiss Ernő+ nyugodalmazott huszárja

 

Én az én jó gazdámat 20 évig hűen szolgáltam.




Hátra Kezdőlap Előre