15

1849. augusztus 14.
  Fjodor Vasziljevics Rüdiger+ orosz császári lovassági tábornok átirata Haynaunak*

Nr. 32.

Kisjenő, 1849. augusztus 2/14.

 

Tábornok úr,

volt szerencsém megkapni azt az átiratot, amelyet nagyméltóságod 3570. szám alatt volt szíves augusztus 1/13-án hozzám intézni. Időközben értesítettem önt, báró úr, hogy Görgey+ a vezénylete alatt álló egész hadtesttel kényre-kegyre megadta magát. Arra az esetre, ha ez a levél nem jutott volna el önhöz, kötelességemnek tartom mellékelten megküldeni önnek a benne volt átirat másolatát. A levelet elolvasva nagyméltóságod láthatja, hogy azok az intézkedések, melyekkel Görgeyt döntő harcra akartam kényszeríteni, a lázadók e vezérének megadásával teljesen szükségtelenekké váltak. Azok a csapatok, melyek az ön értesítése szerint Lugoson vannak, nem tartozván Görgey+ hadtestéhez, mihelyt értesülnek ez utóbbi fegyverletételéről, szét fognak szóródni. Ezután már csak Aradról lesz szó. Nagyméltóságod említett átiratomból már tudomást szerezhetett róla, hogy ennek a várnak az őrsége, valószínűleg Görgey+ példájától felbátorítva, ugyancsak le akarja tenni a fegyvert, de csakis őfelségének a cárnak, felséges uramnak csapatai előtt. Ha nagyméltóságod osztja azt a nézetemet, hogy a legfontosabb mihamarabb véget vetni a háborúnak, amely őfelsége az osztrák császár államainak egy részében pusztít, és nem tiltakozik az ellen, hogy Arad átadása csakis az orosz császári hadsereg előtt történjen meg, Panyutyin+ tábornok hadosztálya könnyűszerrel felválthatja az ön hadseregének azt a dandárát, mely az említett várat jelenleg körülzárolja, és ha jelenlétem a meghódolás bekövetkeztéhez szükséges, személyesen fogok a nevezett hadosztály élére állni. Ebben az esetben, báró úr, nem indítanám meg hadtestem többi részét, mert pillanatnyilag annyira ki van merülve, hogy feltétlenül szüksége van néhány napi pihenőre.

Szükségesnek tartom hozzáfűzni, hogy azok a hadikövetek, akiket Arad helyőrsége küldött hozzám, kijelentették, hogy a helyőrség a meghódolás feltételeként ragaszkodik az amnesztiához és a várból teljes katonai tiszteletadással* való kivonuláshoz, és emiatt kezdeményezésemre Görgey+ levelet írt Arad parancsnokának, melyben a kényre-kegyre történő megadásra próbálja meg rábeszélni.

Fogadja, báró úr, őszinte nagyrabecsülésem kifejezését.

Rüdiger+ gróf

 

Utóirat: Ebben a pillanatban érkezett meg Hruljov+ ezredes, aki nagyméltóságod főhadiszállásáról visszatérve megállt Aradnál, és neki e vár védőrsége – amely gróf Schlik+ tábornok felszólítására nem volt hajlandó megadni magát* – felajánlotta, hogy hajlandó a nevezett ezredes különítménye előtt letenni a fegyvert, ha neki erre vonatkozóan írott felhatalmazása van tőlem. Buturlin+ tábornok, aki önhöz megy, e pillanatban itt van még, és én átadtam neki a fenti ajánlatra vonatkozó választ, valamint egyidejűleg Görgey+ említett levelét is Arad parancsnoka számára. Buturlin+ urat megbíztam, hogy menjen Aradra, és próbálja meg ennek a várnak a parancsnokát rábeszélni, hogy feltétel nélkül tegye le a fegyvert Görgey+ meghódolásának példáját követve, és az ő seregével együtt az egész várőrséget is Nagyváradra fogom küldeni.

Rüdiger+ gróf




Hátra Kezdőlap Előre