32

1849. augusztus 18.
  Részlet az osztrák minisztertanács jegyzőkönyvéből*

1. A miniszterelnök először Buol gróf következő kérdésekre vonatkozó varsói jelentéseit olvasta fel: az orosz császár közbenjárásáról Görgey+ érdekében, aki hadtestével megadta magát az oroszoknak – továbbá: Lüdersz+ és Rüdiger+ orosz tábornokok tetteinek elismeréséről – végül herceg Paszkevics+ tábornagy leveléről, amelyben az általa Debrecenben rendezett és Konstantin+ nagyherceg személyes jelenlétével emlékezetessé tett egyházi ünnepségről számol be – ez a beszámoló azonban azt is elpanaszolja, hogy báró Haynau+ táborszernagy részéről hiányzik a jóindulat, hogy az orosz hadsereget élelmiszer– és lőszerkészletek szállítására szolgáló járművekkel lássa el.

Ebből az alkalomból azt is megbeszélték, milyen módon fejezhetné ki őfelsége elismerését az orosz hadvezéreknek, és annak a nézetnek adtak hangot, hogy herceg Paszkevicsnak+ a császári királyi tábornagyi méltóságot, Lüdersz+ tábornoknak a Mária Terézia rend parancsnoki keresztjét lehetne adományozni.

A belügyminiszter visszatért arra a többször is előterjesztett javaslatára, hogy Iancu+ oláh vezérnek kitüntetést kellene adni, annál is inkább, mert nevezett időközben már kapott orosz kitüntetést.




Hátra Kezdőlap Előre