35

1849. augusztus 18.
  Haynau+ átirata Fjodor Vasziljevics Rüdiger+ orosz császári lovassági tábornoknak*

Nr. 3665/Operations-Kanzlei (hadműveleti iroda), geheim (titkos)

 

Tábornok úr!

Őfőméltósága a varsói herceg tábornagy 123. szám, augusztus 4/16-án kelt iratával* megbízott, hogy tegyem meg a szükséges intézkedéseket azoknak a foglyoknak, ágyúknak, puskáknak és más fegyvereknek és katonai felszerelési tárgyaknak az átvételére, melyek Görgey+ és egész hadteste megadásának során kerültek kézre.

Ennek alapján, és mivel nagyméltóságod értesíteni szíveskedett, hogy még Kisfenőn található minden hadianyag, van szerencsém tudatni nagyméltóságoddal; hogy holnap Aradról három zászlóalj gyalogságot fegyver nélkül, két század lovasság fedezetével Kisjenőre küldök, hogy az ágyúkat és lőszerkocsijaikat, a puskákat; a pontonokat és mindent, ami a szekerészethez tartozik, a lovasság lovait is beleértve átvegye és Aradra hozza. – Ennek a különítménynek a parancsnoka jelentkezni fog nagyméltóságodnál, hogy az említett tárgyak átvételével kapcsolatban ön által kiadott parancsokat átvegye.

A parancsnok utasítást kapott, hogy mindarról, amit átvesz, szabályszerű elismervényt adjon, és kérem, hogy szíveskedjék neki mindarról, amit átvesz, ellenelismervényt adni.

Ami a puskákat és egyéb fegyvereket illeti, összeszedetem az Aradra szállításukhoz szükséges számú szekeret, a foglyokkal kapcsolatban pedig még várom a varsói herceg őfőméltósága válaszát, aki elé Liechtenstein+ herceg útján néhány e tárgyra vonatkozó javaslatot terjesztettem.

Mivel a Kisjenőn levő hámos és nyerges lovak száma hírek szerint nem több, mint négyezer, kérem nagyméltóságodat, szíveskedjék tájékoztatni, hogy hol van a többi ló, hiszen a meghódoláskor a lovasság a hozzám küldött kimutatás szerint hét ezred huszárból állt*.

Miután nagyméltóságod tudomására hoztam, amit a foglyok és a fegyverek átvételével kapcsolatban elrendeltem, kérem, gróf úr, fogadja őszinte tiszteletem és megkülönböztetett nagyrabecsülésem kifejezését.

A temesvári főhadiszálláson, 1849. augusztus 6/18.

Haynau




Hátra Kezdőlap Előre