40

1849. augusztus 20.
  Felix zu Schwarzenberg+ osztrák miniszterelnök levele Haynaunak*

Bécs, 1849. augusztus 20.

 

Őfelsége a Magyarországról érkező fontos hírek hallatára legmagasabb elnökletével mára minisztertanácsot hívott össze, és ezen a következő főbb pontokat állapították meg, melyek a Görgey-hadtesttel szemben követendő eljárásban szolgáljanak vezérfonalként nagyméltóságodnak.

Gróf Grünne+ tábornoknak, aki nagyméltóságodnak ezt az iratot átadja, különleges megbízatása van, hogy nagyméltóságoddal a további részleteket megbeszélje.

A lázadó hadsereg minden tagjának őrmestertől lefelé, ha Magyarország koronatartományban született, tétlenséget kell biztosítani.

A katonai szolgálatra kevésbé alkalmasnak bizonyuló legénységet azonnal el kell bocsátani.

Ami a további legénység felhasználását illeti, ideiglenesen meg kell tenni a szükséges intézkedéseket. Őfelsége haladéktalanul elvárja a meghozandó végleges rendszabályokra vonatkozóan az ön javaslatait.

Azokból a lázadó hadseregben szolgált altisztekből és közvitézekből, akik más koronatartományból mentek oda – pl. bécsi légió, galíciai légió stb. –, büntetőszázadokat kell felállítani, és a szükségessé váló erődítési munkákra kell őket felhasználni.

Minden nem osztrák alattvalót – kivéve azokat, akik tábornoki vagy törzstiszti minőségben szolgáltak a felkelő hadseregben – kísérettel szülőhazájába kell szállítani és az illetékes külföldi hatóságoknak átadni. Azokat a külföldieket, akik átadása szülőhazájuk hatóságainak nehézségekbe ütközik, a megalakítandó büntetőszázadokba kell sorozni.

A felkelők vezetőit és törzstisztjeit őrizetbe kell venni és ellenük az eljárást haladéktalanul meg kell indítani. – Hasonlóképpen kell eljárni századostól lefelé is mindazokkal a tisztekkel, akik a fegyveres lázadás kitörése előtt tisztként szolgáltak a császári királyi hadseregben.

Azokat a tiszteket, akik nem tartoznak az előző kategóriákba, úgy kell kezelni, mint a legénységet. Magától értetődik, hogy bármelyik kategóriába tartozó egyének ellen nem katonai természetű cselekedeteikért különleges esetekben vizsgálat megindítása nem elképzelhetetlen.

Azokkal az egyénekkel, akik a lázadó kormány kormányzati tevékenységében tevőleges részt vettek, semmiféle tárgyalásba sem szabad bocsátkozni, és ellenük nagyméltóságod ez év július 1-i kiáltványa értelmében kell eljárni.

Őfelsége parancsa végül az is, hogy a már meghozott ítéletek végrehajtásával várjon nagyméltóságod, míg az erre vonatkozó legfelsőbb különleges utasítások meg nem érkeznek.

Őfelsége a legrövidebb időn belül várja azokat a javaslatokat, hogy az időközben bekövetkezett megadást figyelembe véve a büntethetőségre vonatkozóan milyen kategóriákba kellene osztani a hadbírósági eljárás során azokat az egyéneket, akik a felkelésben – akár a lázadó polgári kormány, akár a felkelő hadsereg soraiban – részt vettek, és e szerint az utasítás szerint büntetlen nem maradhatnak.

Fogadja stb.




Hátra Kezdőlap Előre