46

1849. augusztus 23.
  Wilhelm von Montenuovo+ császári királyi vezérőrnagy jelentése Haynaunak*

Gyula, 1849. augusztus 23. 3/4 2 órakor

 

A kapott magas parancs értelmében tegnap este bevonultam ide a dandárral, és a helység alatt táborba szálltam.

A magyar hadifoglyokat ma még nem vehettem át mert az aradi helyőrség és a Görgey-féle hadtest több más alakulata még nem érkezett ide, és a szükséges átadási okmányok sem voltak még készen; báró Reischach+ vezérőrnagy úr is (aki csak most érkezett meg) Nagyváradon tartózkodott.

Bevonulásomkor még fegyvert viselt valamennyi felkelő tiszt, akiknek a száma több mint kétezerre rúg, de pontosan még nem volt megállapítható – csak sürgős figyelmeztetésemre történt meg a lefegyverzésük az oroszok által.

Valamennyi kard és magánfegyver átadását követeltem, hogy Aradra szállíthassam őket; a szolgálati lovak átadását is, mert orosz jóváhagyással ezeket is mindeddig használhatták.

Több országgyűlési képviselőt, néhány kormánybiztost, sok kormányhivatalnokot is kiszolgáltatnak nekem.

Az előírásszerű átadás holnap reggel történik meg, aztán – a Kirchbach+– és Boxberg+-osztálynak* báró Reischach+ vezérőrnagy úr által elrendelt bevonása, valamint az itt maradó betegek, újonnan érkezettek stb. gyűjtése és utánunk szállítása céljából (Anrep+ orosz altábornagy úr nyomatékos kérésére) egy szárny hátrahagyása után – elvonulunk Mácsára, holnapután pedig Aradra.

Az oda való bevonulás módjára vonatkozóan további utasításokat kérek.

Montenuovo+
 vezérőrnagy




Hátra Kezdőlap Előre