62

1849. augusztus 31.
  Haynau+ utasítása Karl Ernst+ császári királyi törzshadbírónak*

N. 3002/D. K.

 

A magyar lázadó párt különféle letartóztatott tagjai elítéléséhez szükséges előkészületekkel kapcsolatban elutazásom előtt élőszóval adott tájékoztatásomat követően ezennel utasítom önt, hogy indítsa meg a hadbírósági eljárást

A sort az 1) pontban megjelölt egyénekkel kell kezdeni, és ha őket már elítélték, át kell térni a 2) pontban megjelöltekre.

Szorgalmától, körültekintésétől és energiájától várom ezeknek az eljárásoknak meggyorsítását és mihamarabb való befejezését; külön kötelességévé teszem, hogy tekintsen el minden haszontalan és időrabló formaságtól, és csak a mostani rendkívüli haditörvényszék számára kiadott különleges utasításokat tartsa szem előtt a haditörvényszéki vizsgálatok során.

A meghozott haditörvényszéki ítéleteket esetről esetre külön futárral kell megerősítésre felterjeszteni; futárként megbízható altiszteket kell alkalmazni.

Befejezésül külön felhívom a figyelmét miheztartás végett és a vizsgálatokat vezető hadbírók tájékoztatására, hogy ez a rendelkezés a fenti négy kategória elleni hadbírósági eljárásról csak a múltban elkövetett cselekményekre vonatkozik, és nem érinti a Magyarország területére még kiterjesztett hadiállapot értelmében és az 1849. július 1-i kiáltvány szerint haditörvényszék vagy rögtönítélő bíróság elé tartozó, jövőben elkövetendő cselekményeket.

A pesti főhadiszálláson, 1849. augusztus 31.

Haynau+ s. k.
 táborszernagy




Hátra Kezdőlap Előre