91

1849. november 25.
  Dr. Jacob Böhm+ császári királyi főorvos bizonyítványa Lenkey+ János betegségéről*

Alulírott úgy véli, hogy 1849. augusztus 25-től f. évi november 25-ig tartó gondos vizsgálatai alapján a következőket kell a vizsgálatok eredményeként jelentenie – és azt gondolja, hogy a császári királyi különleges vizsgáló bizottság céljait akkor szolgálja legjobban, ha az alábbi kérdésekre választ ad

a) Valóságos-e az elmezavar?

b) Mi az oka, és milyen fokú? és

c) Beszámítható-e a beteg vagy sem?

ad a) Ha tekintetbe vesszük ennek az elmebetegségnek a vizsgálati naplóból kivilágló lassú, mondhatni természetes lefolyását; ha gondosan mérlegeljük a beteg jelenlegi állapotát, összehasonlítva a betegség kezdetén tapasztaltakkal; ha figyelembe vesszük, milyen zavarosak a gondolatai még a látszólag legvilágosabb pillanatokban is – ha meggondoljuk továbbá, hogy a beteg számára mindaz, amit érzékeivel tudomásul vesz, téves alakban, téves arányokban és összefüggésekben nyilatkozik meg, mert az érzékelés tárgyát képzeletével behálózza, vele kapcsolatos álmait és változó elképzeléseit tovább szövögeti; valamint hogy mindezekre az elképzelésekre rányomja bélyegét a beteg kedélyén eluralkodó érzés, tudniillik, hogy vétett őfelsége a császár ellen, és vétkéért ő is, családja is a pokolra jut– kétségtelenül megállapíthatjuk, hogy a beteg valóban elmeháborodott, betegsége a fokozatát tekintve moria vaga*, megnyilvánulását tekintve pedig daemonomania*.

ad b) A betegség oka külső megnyilvánulásaiból világosan megállapítható: az elkövetett vétek és bűncselekmény tudata, a fokozódó lelkifurdalás, és a betegség kezdetén a bűncselekmény súlyának megfelelő büntetéstől való félelem.

ad c) Az a tény, hogy a beteg jelenleg nem állítható a tisztelt császári királyi törvényszék elé, kiviláglik az a) pontban felsorakoztatott okokból, valamint abból is, hogy a beteg fizikai állapota annyira leromlott, hogy ha a jelek nem csalnak, szomorú vége csakhamar bekövetkezhet.

Ezt a végkövetkeztetést legjobb tudomásom és lelkiismeretem szerint alakítottam ki, kötelességemhez híven leírtam és saját kezűleg aláírom.

Kelt Óaradon, 1849. november 25.

Dr. Jacob Böhm+
  császári királyi főorvos
  vezető orvos

 

A fenti orvosi vélemény minden megállapításával tökéletesen egyetért a vizsgálatokban 1849. november 8. óta részt vevő alulírt

Kelt mint fent

Novák Imre+
  orvos




Hátra Kezdőlap Előre