ITÁLIAI ÚTINAPLÓJA1

(1694)

(Részlet)

 

[1694] 21. Augusti Uri3 kantonon által, nagy kősziklás havasokon, erdők között, ebéd Vace, hálás a Szent Gothard4 hegye alatt, Ariolo. 22. Augusti Cernic ebéd, hálni Bellencre. 23. Lugano ebéd, és egész éjszaka jövén, reggel Saron, és 24. ebédre elérkezünk Mediolanumba, és aznap házunknál maradunk, és múlatunk és nyugoszunk.

Anno 1694. Die 25. Augusti. Nézzük a mediolanumi cathedrale templomot, mely fejér márványkőből építtetett, nagy és szép kőoszlopokon, és kevés oltárok vadnak benne, székek is; ennek érseke vagyon, ki most Hispániában van. Nézünk délután edgy kunstkammert, melyben is sok szép ritkaságok vadnak 4 vagy 5 kamarákban, kivált edgy monstrum, kinek edgy az ábrázatja, de két dereka és minden taga kettő vagyon, az alatt edgy dobogó kutya. Holmi sok variáló tükörök, kik külömb-külömb ábrázatokat mutatnak, perpetuum mobile, edgynéhány sok szép korallok, kik között tiszta fejér is, kővé vált hús, gomba; csigák sokfélék, sok szép kristályok, akikben szalma, széna belenőtt és szépen kitornáltattak, kivált afféle tornatilis eszközök benne szépek, amelyeket maga a háznak ura csinált, edgy szekér, szán és emberek, kik in plano chalybeo5 futnak alatt valami mesterséggel hajtatván. Amianteskő, melynek a pihéből szöszt, abból fonalat és abból ruhát szőnek, más edgy kő, coriol nevű, kiben víz vagyon, és mágnes, 7 unciarum 25 font követ tart meg.

Die 26. Augusti udvaroljuk Trivulzi Marchio6 uramot, és nézzük meg az Ambrosiana Bibliotékát, kinek szép renddel való könyvei vadnak felesen, és sok szép státuái, melyeket kiformáltak azoknak formájokra, amelyek Rómában tartatnak, és szép képírások is valának benne, melyek igen jelesek, kivált négy táblák, amelyek 24000 aranyban állanak, más sok külömb-külömbféle sok szép képírásokkal. Onnan megyünk és nézzük a Szent Károly státuáját, ki in horribili nagy forma, vagyon sok szép és jeles embereknek utáló rút bálvány oszlop.

Anno 1694. Die 27. Augusti. Mediolanumból, amelynek hercege II. Károly spanyol király, ki is itt gubernátort tart, Marchio7 de Leganez nevű, indulunk és jövünk ebédre Lodi Fridericus Barbarussától építtetett városba, hálni edgy tipóval és edgy szamár tudatlan baráttal Casal Pistolingóba. Mediolanhoz tartoznak.

28. Augusti Placentiában ebédlünk, ahol Alexandri et Rainutii Ducum Farnesiorum8 szép rézből öntött equestris9 státuáit nézzük, a herceg palotáit, udvarát és teátrumát, augustiniánusok klastromával, hálunk Senye10 nevű faluban, inter Parmam et Placentiam11.

29. Taron12 nevű folyóvíznek régi oszlopit az nagy hídnak látjuk, és onnan Pármába érkezünk délre, ahol a herceg istállóit nézzük, és délután, amikor kisétál, magát Rainutius II. vén herceget, Franciscus és Antonius nevű fiaival nézzük és szemléljük, azután a nagy teátrumát és szép ezüst aranyos hintóit, melyekhez hasonlókat nem láttam. Azután a fia, Odvardus özvegyét is nézzük, mikor kisétál sok dámákkal, és a kertet is eljárjuk, s hazamegyünk.

30. A mutinai herceg tartományin Región délben általmenvén, ebédlünk mindjárt mellette, és azután megyünk Modenába, ahol is általmenvén propter absentiam Ducis13 hálunk Forza Urbano14 mellett, melyet VIII. Orbán pápa – ki 23 esztendeig regnált – épített, szép erősség.

31. Érkezünk Bononiába, amelyet bír a pápa és itt edgy kardinált tart, aki is őneki itt gubernátora, kinek neve Cardinal Durazzius; itt szép akadémia, minden nemzetnek külön kollégiuma és 16 auditóriumból álló akadémia. Nézzük a Caprara raritásit15 is, kik mind képírásokból állanak és Tököly gazdagságiból, melyek Rákóczitól reá szállottak.

Bononiából lóháton az Appenninus hegyek alá, hálni Pianorolára, pápáé.

Die 1. Septembris Petra malán egésségünkről examináltatunk, ahol Toscaniába jövünk. Ebédlünk Fiorenczolla16 kis városban, és onnan a nagy Appenninus hegyeken Pontéra hálni, honnan 2. Septembris jövünk Florentiába, a nagy hetturiai herceg residentiába, kit is akkor estvefele nézünk, és mind az ó és új udvarit nézzük, melyek szép nagy épületek. Nézzük a vadakot is, ahol 4 oroszlánok medvével, tigrissel, farkasokkal, sasokkal és vadkannal tartatnak.

Die 3. Septembris nézzük a híres kunstkammert, akinek is szép folyosóin körül szép kőstátuái a régi római imperátoroknak, a Caesare usque17 ad Puppienum et Gallienum18; általellenben a feleségeké, és közből közben holmi férfi és asszony státuák, kik igen szépek mind.

Nézzük azután a státuákon kívül a sok szép raritásokat, amelyek állanak kivált asztalokból és scriniumokból, melyek drágakövekből rakottak és megbecsülhetetlenek. Képírásokból és penatesek sokan, osztán nagy földi glóbus és hipotesis19 Ptolemaicából, szépek. Nézzük azután edgy házat, mely tele a híres olaszországi képírókkal, és mást, mely pastelein edényekkel.

4. Nézzük ismét az ezüst és arany míveit, edényit, sok és külömb-külömbféle drága tálokat, pohárokat, gyertyatartókat, tekenőket, és minden asztali megbecsülhetetlen drágakövekkel rakott ékességeit, és ezüst trónusát. Ember szeme eleget nem nézheti, és meg is nem becsülheti, micsoda drágák. A Szent Lőrinc20 kápolnáját is nézzük, ahol a 6 nagy hetruriai hercegek temetkeznek, mely egészen piros, tarka márványkővel megbéllett, és városainak címeri kimetszettek mind suo ordine21 gyöngy, kláris, jáspis, onix kövekből. Nézünk edgy istállót is, mely nem derék, és ott edgy ispotályt, kiben edgy tudatlan rossz barátot vexalunk de Orione22.

5. Septembris Magliabechio Antal bibliotekáriussal, akihez hasonló sordidus23 embert nem láttam, nézzük a herceg bibliotékáját, mely is szép nagy házban vagyon, és sok szép könyvek is vadnak benne, még református és lutheránusok könyvei is, kikre hogy ott tartsa, X. Kelemen pápa adott szabadságot. Nézzük az öccse kardinál házait is és bibliotékáját, mely is mind szép, mind megbecsülhetetlen a sok szép képírásokért és több drágakő kabinetekért, majd fele a várnak övé. Ki írhatná és ki becsülhetné meg ezeket.

Die 6. Septembris. Anno 1694. Nézzük a herceg fegyvertartó házát, mely áll 4 kamarákból, többire mind török és napkeleti vasderekakból, fegyverekből, török lóöltöztető cafragokból és ó jancsár puskákból, Carolus Magnus, Henricus IIII. franciai királyok kardai, Carolus V. screptuma és Lotharingus Dux lova serénye, amely igen hosszú. Nézzük a Szent Lőrinc24 klastromában a bibliotékát is, amely mind hártyára írott könyvekből áll, nem pedig nyomtatott könyvekből. Szép írású könyvek. Azon nap indultunk Rómába és Castilionén hálunk.

7. Septembris ebédlünk Torinyén, és általjövén Siénán, hálunk Monterón.

8. Septembris ebéd Turinnire, hálunk Redikoffen25 igen nagy magas hegyen.

9. Septembris pápa országában Aquapendente26 ebéd, hálni Bolcsenára.

10. Septembris ebéd Viterbo, hálni Roncsilono.

11. Septembris Bacano27 ebéd, és éjfélkor Rómában.

Anno Domini 1694. 12. Septembris. Sétálunk és kóborlunk alá s fel Rómában.

13. Septembris Innocentius XII. Antonius Pignatelli római pápát 22 kardinálokkal látjuk in habitu Papali et Cardinalium28, és palotáin, ahol a vitézek s darabantok kétfelől kezekben pisztolyt tartván dárdát és veres öltözetben lévén nagy pompával sok hintóknak jelenlétében; és semmivel nagyobb ceremóniája nem lévén, mint amikor az angliai király a parlamentumban bemegyen.

14. Septembris a római antiquitásokat látjuk, amelyek között kiváltképpen valók ezek: a Capitolinus hegyen, ahol volt a Capitolium, ma vagyon a tanácsház, onnan általment régen nagy márványkő oszlopokon edgy híd a Palatinus29 hegyekre, ahol régen volt az imperátoroknak palotái, s ruderái látszanak a palotáknak, és ma ott vadnak a Farnesius fejedelmeknek kertei, a híd lábai is meglátszanak néhol-néhol.

Azonkívül vadnak Amphitheatrum Flavium, sok mártíromoknak halálával híres, ezt építette Titus vagy Flavius Vespasianus 30 000 zsidókkal. Ott mellette vadnak edgy Arcus Triumphalis Tito Vespasiani30, erigáltatott szép régi sculpturákkal, és második, amint onnan bemennek az Amphitheatrumból vagy Colosseumból el-fel a Capitoliumig, az is Titusnak erigáltatott, in memoriam Triumphi de Judaeis transacti31, harmadik vagyon a Capitolium alatt in honorem Septimus Severi triumphantis de Parthis, Arabibus et Adiabeno, collateraliter32 a mellett az út mellett észak felé, a Nap és Hold temploma, item34 a békesség templomának 3 nagy pogoni, a franciskána fejér barátok klastromi mellett vadnak. Osztán edgy templom Antonino Pio et Faustinae Augustae ex Sacrae Caesareae 35, beljebb a városban vadnak Forum Nervae, Columna36 Traiani a Senatus Populusque Romanus triumphantis de Germanis et Dacis erectum37 és azután Szent Péter apostolnak szenteltetett, ismét más piacon vadnak Columna38 Antonii Pii triumphantis de Parthis, Germanis, Armeniis a Magno Aurelio erecta et a Sixto V. Paulo Apostolo consecrata39, mindeneken vadnak inscriptiók. Délután látjuk Marchio40 Chaceti és Cavalleri uramékkal a Burgesius fejedelem kertét41 és benne lévő mulatóházait, kik mindenütt tele vannak mind kívül s mind belöl sok szép státuákkal, melyeket ki tudna mind leírni. Nézzük elmentünkben a Pantheont is, mely még megvagyon integre Magnus Agrippától in honorem omnium Deorum erectum42; a régi feredőházakat is nézzük, amelynek már edgy része templom Virginiae Mariae43, a többi más egyéb épületek.

Anno 1694. Die 15. Septembris. Nézzük a pápának in Vaticano44 2 archivumit, edgyik tartozik Rómára, és a másik az egész Ecclesiasticus45 Statusra; nézzük az armamentáriumot is, melyet VIII. Orbán pápa épített, vadnak benne sok szép puskák és fegyverek, de mind afféle régi fegyverek, onnan megyünk a jezsuiták Professa Domusában, és ott alá s fel járunk, és benne nézzük az Ignatius Loyola házát, ahol itt lakott és meg is holt. Benne a jezsuita térdre esvén imádkozik, mi pedig kimegyünk. Onnan megyünk a Capitolium hegyére és a franciskánus46 barátok klastromában, s abból nézzük az egész várost. Onnan a Palatinus47 hegyekre, és ott nézzük a Farnesius fejedelmek kertit, ahol vadnak a Néró palotáinak ruderái.

Anno 1694. Die 16. Septembris. Járjuk meg a Vaticanum Palatiumot, melyben vadnak 7500 házok, mind edgyig jelesek és szépek, s bizony sokkal superálják a királyok és fejedelmek házait, mind igen szépek. Nézzük azután a Sancta Maria Maiort és Johannes Lateranensis két processiót járó templomit, kik előtt mind Sixtus V. pápától hozatott egyiptomi piramisok vadnak, és ott a Sancta scala, amelyen a Krisztust a Pilátus Tribunalára vitték fel, mutatják ugyanott a Sancta Maria Maiorban a Krisztus bölcsőjét, és ott mellette lévő kis templomban az oszlopot, amelynél megostorozták, és ahhoz volt akkor kötve.

17. Septembris a karommal rosszul voltam, és benn ültem mind egész estig aznapon.

18. Septembris a Szent Ágnes templománál nézzük a catacumbákat, ahol régen a szegény mártírokat temették el.

Anno 1694. Die 19. Septembris. Indulunk Rómából, ebéd Castelnovo, hálás Castilniana, itt terminálódik48 a Campagna di Roma, Sancto Patrimonio, Sancto Pietro.

20. Septembris ebéd Otrikoli, hálni Ternyi.

21. Septembris ebéd Spoleto, hálni Folignyo.

22. Septembris ebéd Seravale, hálni Valesmára, ezek mind Umbriában vadnak, a pápáé.

23. Septembris Toletinón által, ahol a Szent Miklós karja vagyon, hálni Macerata.

24. Septembris Loretóra, ahol vagyon a Szűz Mária háza, amelyet az angyalok 1294. hoztak oda, Bonifácius VIII. pápa első esztendejében, ez rút kis kőház, vagyon 4 ajtaja és kettő a kamara, mindeniknek kettő-kettő az ajtaja a Mária házának, ahol az angyal megjelent neki. Edgy ablaka is nincs, azt bevonták ezüsttel, és ott tartják a Lukács evangelistától csinált keresztet és a Mária Lukácstól leírott képét. A belső házában is vadnak 3 föld tálai, és a haja is ott tartatik. A külső házának is két ajtaja és két ablaka, az edgyik fenn a tetején, a másik elöl, ki a háznak az elein, itt ehhez kimondhatatlan sok kincseket adtanak a királyok és fejedelmek, melyeket az ember sem le nem írhat, sem meg nem becsülhet, jobb hallgatni. A bálványozás itt nagy felette igen.

25. Septembris Ancona mellett ebéd, hálni Sinigaglia.

26. Septembris Fano, Pesaurón által, ebéd catholica49 kis falu, hálni Rimini. Itt terminálódik50 mind Marchadi Ancona, mind a Via51 Flaminia Rómától fogva és Emiliana Placentiától fogva, az alatt az Arcus Triumphalis alatt, amely meglátszik, és ott erigáltak Caesarnak, és ott a piacon van a kő, amelyről volt oratiója ad Milites52.

Anno 1694. Die 27. Septembris. Riminiből ebédre Csizena53 által Forli, hálni Faenca, mind városok in Exarchatu Ravennensi, a pápáé.

28. Septembris Imolán által, ebéd Tosconella, hálni ismét Bononiában.

29. Septembris ebéd Podzo, hálni Ferraria, ahol is, mint szintén Bononiában, a pápa kardinálokat tart gubernátorul. Ezt Clemens VII. pápa foglalta el, magát kardinálokkal Rómába vitetvén; előtte a templomnak vagyon 2 státua, a régi hercegeké, edgyik lovon, másik székben. A dómban vadnak a Szent György és Maurelius karjai, amelyeket az a város protectorainak ismer, és edgy főfájás ellen való kő a templomnak az oldalában, a vége felé. Az akadémia is vagyon itt, és ez végvára a pápának, kinek is igen szép nagy országa vagyon.

Anno 1694. Die 30. Septembris. A Pó vizén általjövén érkezünk Venetia54 Respublicába, ebédlünk Rovigo55 városában, hálunk Monteleze.

Die 1. Octobris múlatunk Padovában, és ott nézzük a Szent Antal templomát, akiről igen sok szép fabulákat mondanak, ebben mutatják neki a nyelvét, és mutatnak más szenteknek is csontjait; szép épület. Nézzük azután a Szent Justina templomát is, melyben 24 szép oltárok vadnak, mind márványkőből kimetszettek, nézzük a tanács házot is, más sok egyéb épületekkel. Az akadémiát, ahol majd húsz auditórium vagyon, cifrák a deákok címerével, amelyeket a falra leírtak. Nézzük a botanikus kertet is, mely bizony szép és méltó látásra, kerek formára vagyon építvén. Onnan estve hajóba ülvén egész éjszaka jövünk, reggel Velencére.

Die 3. Octobris nézzük és szemléljük a Szent Márk templomát, mely a herceg udvari temploma, igen szép épület, mind kívül s mind belöl, kivált a pádimentoma, mind apró kockás márványkőből valók, rózsás és más kövekre madarak, virágok vadnak kifaragva. A képírások is igen régik és szép aranyasok, kívül pedig szép márványkő oszlopokból és státutákkal jeles. Előtte vagyon 3 fa, amely a három országokat, Ciprust, Candiát, Moreát jegyzi, melyeknek az utolsóját edgynéhány esztendővel vették vissza a töröktől, a más kettejét ma is bírja a török: Candiát és Ciprust. A piac közepén vagyon egy szép nagy torony és körös-körül igen szép nagy paloták, s a templom mellett a herceg palotája, mely a szépe az épületnek, és ott vagyon a curia56 is. Délután nézzük a hajósoknak és más afféle gazembereknek edgy hídon való küszködéseket, mezítelen derékkal és karral küszködvén, és edgymást levetvén. A mantuai herceg, IV. Károly kedvéért jádszottak. Megyünk onnan az incurabili57 ispotály templomába, és ott igen szép muzsika- s éneklésszavat hallgatunk, onnan szállásunkra.

Die 4. Octobris nézzük Sylvester Valier velencei herceget, amikor bemegyen a tanács házba, és az egész velencei nemességet, kikről még ezután.

Anno 1694. Die 5. Octobris. Járjuk meg a nemesség ceigházát, amelyben régi kézívek és dárdák egyéb vasderekakkal és töröktől nyert kardokkal bőven elegen vadnak; a vasderekak között mutatják az Attila sisakját is. Henricus IIII. francia király vasderekát, Sanderbergus kardját, Carara padovai tirannus kínzószerszámait, és a feleségét bezárló szerszámát, hogy más hozzá ne férjen, a Szűz Mária Szent Lukácstól leírott képét, más sok szép töröktől nyert kardokkal, kopjákkal.

A Szent Márk velencések patrónusok templomában az tornácba vagyon az a kő, ahol III. Sándor pápa nyomdosta a Fridericus Barbarossa nyakát, ez is szép templom.

Délután nézzük meg a Szent György szigetben58 való templomát, és ott levő benedictinusok gazdag, nagy, úri épületű és bibliotékájú klastromát, mely legszebb Velencében, kivált a bibliotéka szép. 2 nagy glóbus lévén benne más sok szépen megékesített tékákkal és abban lévő könyvekkel. Onnan megyünk a Sancta Maria Salutis templomába, amelyet a város pestis szűnéséért építtetett Mária tisztességére, ez is, mint más templomok, szép státuás márványkő oszlopokból, oltárokból nem szűkölködik. Onnan hazajövünk.

Die 6. Octobris reggel a görögök templomát nézzük, kiknek vagyon 12 papjok és 100 hallgatójok. Délután nézzük a dóm templomát, a mellette lévő patriarchális residentiával, onnan haza.

Anno 1694. Die 7. Octobris. A Szent Márk templomában mutatta edgy pap a Moses kőszikláját, amelyből a víz kijött59 a pusztában az izraelitáknak. Azzal átellenben vagyon a falban edgy nagy porphyrites lapos kő, amelyen fekütt a Krisztus, amikor a samaritánával60 beszélgetett, és ott az oltár mellett vagyon két kővé változott oroszlány, amelyek edgy anyának a gyermekét és edgy lónak a csitkóját akarták megenni, Szűz Máriának könyörgött az asszony, ki is az égből leszállván, a földön megtoppantván magát, az oroszlánok kővé váltak. Az a kő is a falban vagyon, amelyen Keresztelő Szent Jánosnak fejét vették. Item61 a katedra az amelyből Pilátus a zsidóknak adván Krisztust, mondta: Ecce Homo!62

8 oszlopit is mutatják annak a háznak, akiben Pilátus lakott, az oltár igen szép drágakövekből való, aranyas és gazdag felette. Nézzük a Szent Justina templomát is, amely igen szép és cifra, s aznap volt beléje processio63 in memoriam triumphi in die Justinae de Turcis transacti Anno 1571. Die 7. Octobris64 ; szép kicsind templom, és annak a győzedelemnek az emlékezetéért építette a respublica. Az oltárában vagyon 20 jáspiskőből csinált oszlopocskák.

Die 8. Octobris nézzük a velencei fegyvertartó házat, ki két helyben van. Fegyver mind ó s mind régi elég vagyon, többire mind hajókban valók, majd 100 000 embernek valók. Ágyúk is sokan vadnak, gályákkal, hajókkal, és majd mint edgy kis város olyan, mert minden hajónak, akit vagy csinálnak vagy rontanak, külön háza vagyon, és fedél alatt dolgoznak. Mutatnak edgy ágyút, melyet két óra alatt öntöttek, III. Henricus francia király ebédje alatt.

9. Octobris. Nézzük a zsidóknak 2 templomit. Ez a respublica serenissimus65 titulussal66 él, azért, mert quondam67 három országokat bírt, Candiát, Ciprust és Moreát, melyeket ugyan a török mind elvett tőlök, hanem ezelőtt edgynéhány esztendővel vették vissza Moreát, kivel is ma is hadakoznak. Forma Regiminis est Aristocratia68, és igazgatja a respublikát a nemesség. Edgy városi is avagy más rendbéli ember nem admittáltatik, hanem ha ki nemességet akar vásárolni, százezer aranyot kell fizetni.

Anno 1694. Die 11. Octobris. Indulunk Velencéből. […]




Hátra Kezdőlap Előre