[Az eredeti 1938-as kiadás beköszöntője]

Harminc esztendeje lesz, hogy Hóman Bálint tanulmánya az Árpád-kori városi életről megjelent. Azóta a fiatal történettudós nemcsak beváltotta az első zsengéjével ébresztett reményeket, hanem tüneményes pályát futott meg. Hóman Bálint történetírói neve ma már fogalom. Azzá tette különösen Magyar Története. A nagyközönség e műből ismerte meg. De a Magyar Történet nem hirtelen született meg. Azt negyedszázados elmélyedő, a részletekbe hatoló tudós munka előzte meg és készítette elő. Ezekkel nőtt naggyá Hóman Bálint, ezekkel szerezte nevét. A közönség részére ezek a nagyrészt folyóiratok hasábjain megjelent tanulmányok szinte hozzáférhetetlenek. Ezért gondolt a Magyar Történelmi Társulat arra, hogy a harmincéves évforduló alkalmából elnökének, Hóman Bálintnak szétszórt tanulmányait összegyűjtve adja ki.

A Kir. Magyar Egyetemi Nyomda nagy szeretettel készítette el a három kötet kiadását. Belőlük a művelt magyar olvasó megismerheti a nagynevű tudós elmélkedésének fáradságos pályáját s a harmadik kötetből, összegyűjtött beszédeiből azt, hogy a tudományos munka s az élet tapasztalatain leszűrt eredményekből miképpen alakult ki a kultúrpolitikus egyénisége és gondolatvilága.

A Magyar Történelmi Társulat nevében szeretettel ajánlja minden magyar figyelmébe Hóman Bálint munkáit s a tudósnak és a kultúrpolitikusnak a nevezetes évforduló alkalmából szerencsét, további törhetetlen munkaerőt és szép sikereket kíván

Budapest, 1937 karácsonyán.

Domanovszky Sándor,
a Magyar Történelmi Társulat alelnöke