ŐSEMBEREK – ŐSMAGYAROK

BEVEZETÉS

Történeti érdeklődésünk forrása az ember ösztönös önismeretvágya. Irányát közösségtudatunk szabja meg: családunk és népünk múltja felé fordul; más népek és az egész emberiség múltja is ebben az összefüggésben érdekel.

Alapos önismeretre törekedve vágyunk megismerni az elődeinket, családunk őseit, népünk eredetét, faji alkatát és népegyéniségét, nyelvét, szokásait, műveltségét, életformáit és környezetét, mai életünk minden előzményét. Ismerni kívánjuk a történelmi múltat, mert ettől reméljük emberi életünk és népi hivatásunk értelmének a megfejtését, életszemléletünk és magatartásunk magyarázatát, sőt igazolását is, a jövőbe vetett hitünk és bizalmunk megerősítését. Sorsfordító idők nehéz napjaiban a múltban keresünk vigaszt és okulást, a múltból merítünk erőt, reménységet, útmutatást.

A történetíró mindig és mindenütt ezt az ösztönös emberi érdeklődést igyekszik a közösség szempontjából fontos vagy inkább fontosnak vélt régi állapotok, történések, cselekvések megörökítésével és összefüggéseik megvilágításával kielégíteni. Módszere és kutatásának a köre azonban a tudomány szempontjainak változásához képest koronként változik; szemlélete a világrendről és emberi hivatásunkról, a szellemi és anyagi értékekről, az egyén és közösség viszonyáról, társadalmáról és államról alkotott mindenkori szemléletünk hatása alatt módosul.

Saját kora eszmevilágának, a maga egyéni és kortudatának a hatása alól a történetíró sem menekülhet. E hatás nyomot hagy történeti felfogásán, mégis küzdeni kell ellene, mert célja csak az igazság felderítése lehet. Magát a múlt szellemébe beleélve kell a történeti jelenségeket mérlegelnie, mert feladata az emberi közösségek életében tapasztalható változások, vagyis a fejlődés, a mozgásban lévő életfolyamat tudományos vizsgálata, tárgyilagos megismerése és elfogulatlan ismertetése. Ehhez a nagy feladathoz képest minden tárgyi és időbeli korlát nélkül vizsgálja a nép vagy népek minden irányú emberi élettevékenységeit, ezek összefüggéseit és mozgatóerőit, mint a fejlődést irányító történeti tényezőket.