IRODALOM

MEGJEGYZÉS: Az itt közölt bibliográfiai adatok és megjegyzések a szerző befejezetlen és nem végleges formában leírt anyagát adják vissza. Nem egészítettem ki, sőt lényegbevágó javításokat sem végeztem, mert a megfelelő források nem álltak nagy mértékben rendelkezésemre. Ezenkívül, az eredeti szövegben eszközölt törlések, toldalékok és betűzések nagyobb hányada sajnos olvashatatlan, befejezetlen, vagy hiányos. Néhány olvashatatlan részt elhagytam, de még így is használható a megadott irodalom és a szerző hozzáfűzött megjegyzései.

* * *

Az egyetemes és magyar őstörténet egész nagy könyvtárakra rúgó gazdag irodalmának ismertetéséhez, sőt maguknak az idevágó könyveknek és tanulmányoknak a felsorolásához is vastag kötetekre volna szükségünk. Teljes, avagy csak a legfontosabb műveket felölelő bibliográfia közléséről tehát le kellett mondanunk. Mégkevésbé volna lehetséges a többé-kevésbé megokolt tudós elméletek és délibábos feltevések bírálatát megkísérelnünk. Ezekben az irodalmi jegyzetekben csupán a munka közben leginkább hasznomra volt könyveket és értekezéseket említem meg, a kérdések iránt közelebbről érdeklődő olvasót ezeknek részletesebb könyvészeti jegyzeteihez utasítva.

Könyvem nem részletkutatásokon alapuló monográfia. Bár sokszor vissza kellett térnem az eredeti forrásokhoz, a tudomány eddigi megbízható eredményeinek rendszeres összefoglalására törekedtem. Önálló forráskutatást – a szorosan vett magyar őstörténet területét kivéve – nem végeztem s nem is végezhettem, de a nagyon is szerteágazó tárgykörben napról-napra felmerülő s egymásnak gyakorta ellentmondó elméleteket és feltevéseket egységes szempontból mérlegelve, ugyanabból a forrásanyagból és ugyanazokból a tudós megállapításokból sokszor merőben új következtetésekhez jutottam. A polémiát mégis kerülöm, csupán elvétve mutattam rá néhány fontos kérdésben az eddigi tudományos közfelfogástól s a magam régebbi felfogásától is eltérő állásfoglalásomra s annak indokaira. Semmi értelme sem volna akár tudós elméleteket részletesen cáfolnom, akár az ősembertan, ősnyelvészet, ősrégészet és különösen a magyar őstörténet terén napjainkban valósággal felburjánzó dilletáns feltevésekkel vitába szállnom. Ha megállapításaim helytállóak, mint hiszem, egyéb cáfolatra nincs is szükség.