Dr. Élő Gábor - Z.karvalics László

Az Intelligens Otthon koncepció és az elektronikus közgyűjtemények kapcsolata

 

Az Intelligens Otthon koncepció a jelenben látszik új erőre kapni, mind a felhasználói igények, mind a technológiai lehetőségek oldaláról. Az újjászületés alapja az internet technológiák és a mobil kommunikáció konvergenciája. Ma már (legalább) kettővel több olyan eszközt használunk a mindennapi életben, melyeknek a munkahelyen, szórakozás közben és az otthoni környezetben is folyamatosan és költséghatékonyan kell rendelkezésre állniuk. Ez a mobiltelefon (hely és időfüggetlen beszédkommunikáció) és az internet (hely és időfüggetlen adatkommunikáció). Az jelenben az igazi lökést az IO koncepciómegvalósításáhoza vezetéknélküli kommunikációs megoldások letisztulása adja. Piaci alapon is minden készen áll arra, hogy kompromisszumok nélkül oldjuk meg az adatok és információk továbbítását és felhasználását egy térrészen belül. Több szállító - köztük világcégek - is kínálja széles fogyasztói rétegek számára is elérhető , bár több különböző technológián alapuló rendszereit.

Jelen dolgozatunkban azonban nem a technológia megoldások határtalanként hirdetett lehetőségeiről kívánunk szólni, hanem egy fogyasztói (felhasználói) igény generálta lehetőség megvalósítását elemezzük egy frissen indult multidiszciplináris BME kutatás alapján.

Hagyományos és hullámzó színvonalú kultúrája alakult ki ismert és kevésbé ismert műalkotások reprodukcióinak felhasználására az otthon (munkahely) berendezésekor. Az olcsó, rossz minőségű gépi másolatok éppúgy élmény generálnak, mint tanult festők gondos és törvényes másolatai. Új dimenziót hoz ebbe a műfajba a nagy falra akasztható, lapos elektronikus képernyők (vagy kivetítők) és a vele együtt kínált igényes hangtechnikai berendezések fogyasztói piaci megjelenése. Megteremti a lehetőséget arra, hogy fizikailag nem könnyen elérhető művészi élményeket, időben is rugalmasan lehessen generálni, sőt egy új művészeti platformot is teremt. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a közgyűjteményeinkben felhalmozott művészi értékek is minden értelemben hasznosíthatóak ezen a csatornán keresztül.

 

Dolgozatunkban arra keressük a megoldást, hogy milyen szolgáltatásokra lehet számítani a közgyűjteményektől rövid és hosszútávon (pl. képek elektronikus formátumú kölcsönzése, online látogatás stb.) és ezek hogyan viszonyulnak az Intelligens Otthon koncepció által megvalósított lakóhely felhasználójához.