Magyar mint idegen nyelv témakörű oktatási és kulturális Internet portál
HUNGAROPORT

 

Majzikné Bausz Ágota <bausz@sztaki.hu>, Csempesz János <csjani@pele.ilab.sztaki.hu>

MTA SZTAKI

Dr. Szabó László <lszabo@itk.hu>

BNI Kft.

 

A Hungaroport nyelvoktató portál a magyar nyelvet idegen nyelvként tanulók számára, mely

A portál angol kísérő nyelvű, komplex keresési funkciókat is tartalmaz.

 

A Hungaroport

      Fő feladata, hogy összefogja a szétszórtan élő, nem egységes populációt alkotó felhasználói kört, fórumot teremtsen a nyelvtanulók számára.

      Rugalmas nyelvoktatási és kulturális információs rendszert kínál.

      Hozzájárul a felhasználók társadalmi mobilitásának növekedéséhez és életminőségének javításához. Egyben költséghatékony megoldás is, mivel az oktatás és tájékozódás nincs helyhez és időhöz kötve, valamint biztosított az előzetes felkészülés lehetősége a Magyarországra utazók, itt élni szándékozók számára.

 

A nagyméretű adatbázisra alapuló online magyar nyelvi tesztrendszer célja az öntesztelés. A tesztrendszer adaptív és általános szintező jellegű mérőeszköz. Nyelvtani kategóriák és szintek szerint indexált tesztrendszert tartalmaz, amelynek segítségével a tanulók meghatározhatják saját tudásszintjüket. A rendszerben a tudásszintek meghatározása igazodik az Európa Tanács ajánlásaihoz, az ALTE szempontrendszeréhez és az ITK követelményszinthez. A nyelvtanulók 2 alapvető tesztelési eljárás (adaptív, szintező) segítségével mérhetik fel saját tudásszintjüket.

 

Az online tanfolyamsorozat interaktív gyakorlatok, indexált szövegek, multimédiás elemek, keresési funkciók, számonkérő tesztek segítségével segíti a tanulót az anyag elsajátításában.

A Hungaroport tartalmaz egy kezdő és haladó szintű tananyagmodult. A tananyagmodulok 15 lépésből állnak, a lépések helyettesítik a leckéket. A lépések interaktív gyakorlatokon keresztül tanítanak, a diák minden lépésben egy nyelvtani jelenséget sajátít el. Minden lépéshez nyelvtani magyarázatok tartoznak. Pedagógiai szempontból a fejlesztés során törekedtünk az interaktív feladatmegoldásban jól felhasználható gyakorlattípusok kialakítása (drag and drop, fill-in-the-blank, teszt, igaz-hamis, stb.)

A Hungaroport másik tananyagmodulja a hallás utáni szövegértés készségét fejleszti.

A Hungaroport Magyar mint idegen nyelv témakörű oktatási és kulturális Internet portál az MTA SZTAKI és a BNI Kft. közreműködésével készült el az OM IKTA-2000 pályázatának keretében.