1.1 A megoldandó probléma leírása

 

 

Az elmúlt néhány évtizedben alapjaiban változott meg a tudományos kutatás gyakorlata. Míg az akadémiai tudástermelést korábban főként az egyes tudományágakban és intézményekben elkülönült folyó, párhuzamos vizsgálódás jellemezte, napjainkban egyre jellemzőbb a projekt szemléletű kutatás, amely egy tudományos probléma vizsgálatára és megoldására különböző diszciplínák elméleti és módszertani apparátusát hívja segítségül. A probléma orientált, multidiszciplináris és intézményközi kutatások egyik fő akadálya, hogy az akadémiai szféra intézményi szerkezete a korábbi modellnek megfelelően diszciplinárisan tagolt. Ez a struktúra a kutatók számra nem teszi láthatóvá a hasonló vagy összefüggő problémákkal foglalkozó, más tudományágakban folyó kutatásokat és eredményeket, és nem segíti elő a kutatók közötti kapcsolatfelvételt sem. A megoldás nem az egyéb szempontokból hatékony intézményi szerkezet radikális átalakítása; hiszen az internet megfelelő eszköz a fenti tudás-szervezési probléma megoldására, miközben lehetővé teszi a közös érdeklődési körök, érdekek és célok mentén szerveződő közösségek földrajzilag és/vagy intézményileg szétszórtan élő tagjainak egymásra találását és mindennapi kommunikációját.

Míg az internet egyre fontosabb szerepet játszik a hazai kutatók mindennapi gyakorlatában és az egyes intézmények külső megjelenésében, egyelőre nem jött létre az interdiszciplináris és intézmény-közi kommunikációt szolgáló online szolgáltatás. Projektünk célja egy olyan portál létrehozása, amely kifejezetten e célra optimalizált. Egy ilyen online környezetben működő eszköz létrehozása öncélú fejlesztés lenne, amennyiben nem állna rendelkezésre egy jól definiálható, akadémiai kutatókból álló, internet jártassággal rendelkező, megfelelő méretű potenciális felhasználói kör. A Magyarországon 140 doktori iskolában képzett 7000 PhD hallgató tudományos kutatómunkájának és kommunikációjának mindennapos eszköze az internet.

 

Célszerűnek tűnik tehát egy olyan internetes portál létrehozása, amely

(1)  segíti a doktoranduszok közösségén belül az egymással összefüggő tudományos problémákon, de különböző területeken és doktori iskolákban dolgozó kutatók egymásra találását, kommunikációját, közös problémamegoldását és spontán önszerveződését;

(2)  támogatja az egyes doktori iskolák és kutatócsoportok mindennapi munkájának szervezését és eredményeinek publikációját;

(3)  hatékony megoldást kínál a portálon publikált nagy mennyiségű és eltérő témájú tartalom minőségi szűrésére és az egyes tartalmak közötti kapcsolatok láthatóvá tételére.

 

A feladat tehát adott:

-          egyrészt meg kell teremteni azt az infokommunikációs infrastruktúrát (interfész, portál-motorok, adatbázis-struktúra), mely kifejezetten a fenti feladatkörök céljainak elérésére optimalizált,

-          másrészről létre kell hozzuk azokat az informatikai megoldásokat (értékelési mechanizmusok és osztályozási rendszerek), melyek feltárják a csoportok, egyes felhasználók és a rendszerben publikált tartalmak közötti kapcsolatokat, és ezeket visszacsatolja a rendszerbe.

Szövegdoboz: interfész

 

 

 


 

Ezen a ponton joggal merül fel az a kérdés, hogy milyen újdonságot hordoz a fent vázolt feladat akkor, amikor e rendszer elemei már léteznek, sőt nem egy helyen sikeres piaci termék is született belőlük.

Azon túl, hogy a megvalósításra választott technológia önmagában is hordoz eddig meg nem válaszolt kihívásokat, az igazi probléma a már meglévő, ismert elemek, eszközök, módszerek és ezek kombinációjának felülvizsgálata az autonóm, alulról szerveződő közösségi rendszerek szempontjából. Az egyes elemek tehát már léteznek, de integrált rendszerbe szervezésük még nem történt meg.

 

Mindkét feladatkör nagymennyiségű, mind az adattípusok szegmentációja, mind a köztük fennálló különböző típusú kapcsolatok szempontjából nagymennyiségű komplex információ adat szintű, logikai szervezését és az interfész szintjén jelentkező vizualizációját igényli.

A fejlesztés során megoldandó másik problémakör a nagy számú egy idejű felhasználó kommunikációja által generált adatforgalom és -feldolgozás szervezése a hálózati infrastruktúra által jelentett szűk keresztmetszeten.

Célunk egy olyan integrált közösségi kommunikációs platform eszköz létrehozása, amely eleget tesz a következő kritériumok mindegyikének, s egyben választ kínál az akadémia kutatási szféra információ és tudásszervezési problémájára

-          a magyar nyelvi, kulturális, társadalmi, szocializációs, tudományos környezet adottságaival összhangban van,

-          a hazai doktori képzésben résztvevő hallgatók kutató munkájának és kommunikációjának hatékony eszköze,

-          az online közösségek autonóm, alulról jövő szerveződésének maximális támogatására optimalizált,

-          szofisztikált, közvetlen felhasználói visszacsatolásra, a rendszer által mért felhasználói aktivitásra és tartalom használati mintákra egyaránt építő mechanizmus biztosítja a rendszer minden elemének dinamikusan változó értékelésének lehetőségét (rating).

-          tartalmazza a minimálisan szükséges előre definiált osztályozási rendszereket, illetve

-          támogatja ezen osztályozási rendszerek és ontológiák autonóm -a felhasználók és a rendszer közötti interakciók által meghatározott- fejlődését

-          tartalmazza a visszacsatolás mechanizmusait, és ezeket

-          hatékony és sikeres vizualizációs eszközökkel támogatja.