Dinamikus szolgáltatás rendszerek létrehozása és használata mobil környezetben

 

Készítette: Rapali Zsolt

Veszprémi Egyetem

Mérnöki Kar, Műszaki Informatika Szak

 

Témavezetők: Dr. Juhász Zoltán és Dr. Tarnay Katalin

 

 

A harmadik generációs mobil technológiák (1) megteremtik az alapot új, a felhasználók életét, munkáját nagymértékben megkönnyítő, szolgáltatások létrehozására, illetve ezek mobil eszközökről történő elérésére. A folyamatosan megjelenő újgenerációs mobil eszközök képesek csomagkapcsolt adatátvitelre, GPS segítségével helymeghatározásra és IP alapú, multimédiás alkalmazások futtatására.

 

A felhasználók szempontjából azonban nem az eszközök, hanem a szolgáltatások a fontosak. A Sun Microsystems által 1999-ben kifejlesztett Jini technológia (3) hatékony segítséget nyújthat ezen szolgáltatások felfedezése és a szolgáltatás-elosztó infrastruktúra létrehozása során. A Jini eltünteti az eszköz és a szolgáltatás közötti különbségeket, mert csak az eszköz által biztosított szolgáltatásra koncentrál. Azok az eszközök pedig, amelyek nem képesek a Java Virtuális Gépet futtatni, használhatják a Jini Surrogate architektúráját. Ebben az esetben egy surrogate host helyettesíti az adott eszközt a Jini hálózaton belül. Így tehát bármely eszköz a Jini hálózat részévé válhat.

Az előadásomban áttekintem a mobil rendszerek fejlődését, a harmadik generációs mobil technológiákat, valamint a Jini technológiát. Az irodalmi összefoglaló után esettanulmányok segítségével bemutatom a Jini szerepét a jövő mobil szolgáltatásainak létrehozása és felhasználása terén, végül egy konkrét alkalmazás (intelligens ház) megtervezésén és implementációján keresztül bemutatom az elképzelt Jini mobil szolgáltatásrendszer működését.