Az IPv4 - IPv6 áttérés hosszú folyamat, nem világos sem a hajtóerő, sem pedig a folyamat pontos lépései. Sok áttérési mechanizmus létezik, amelyek különböző környezetben használhatóak.
Az IPv6-ra történő áttérés egyik 22-es csapdája a párhuzamos IPv4/IPv6 infrastruktúra megléte. Amíg szükség van IPv4 szolgáltatásokra, addig nem alakítható ki tisztán IPv6 hálózat, de ha van IPv4 kapcsolat, akkor igen kevés a hajtóerő az IPv6-ra történő áttérésre.

A probléma egyik lehetséges megoldása a DSTM (Dual Stack Transition Mechanism). A DSTM lehetővé teszi tisztán IPv6 belső hálózatok kialakítását, az IPv4 kapcsolat megtartása mellett a dual-stack és a tunneling mechanizmusok segítségével. Ez főként újonnan épülő hálózatok esetében jelent nagy előnyt, hiszen egyáltalán nincsen szükség párhuzamos IPv4 infrastruktúra kialakítására.

Az előadás bemutatja az áttérési lehetőségeket és tapasztalatokat, valamint kitér a DSTM működési elvére, előnyeire, hátrányaira és a vele szerzett gyakorlati tapasztalatokra.