2002. szeptember 24-én a World Wide Web Consortium (W3C) megnyitotta a W3C Magyar Irodát, amelynek székhelye a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetének Elosztott Rendszerek Osztálya (MTA SZTAKI, DSD).

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését és garantálják széleskörű felhasználhatóságát. A W3C az MIT LCS, USA, az ERCIM, Franciaország, és a Keio Egyetem, Japán, által közösen fenntartott, nemzetközi ipari konzorcium.

A W3C Magyar Iroda az első W3C-iroda Közép-Kelet-Európában. A W3C tevékeny európai jelenlétét egy kiterjedt európai irodahálózat továbbá a ERCIM-ben található európai székhely biztosítja.

A W3C egyik fő célja a világszerte működő irodáinak megnyitásával az, hogy azok az adott ország nyelvén járulnak hozzá a küldetés népszerűsítéséhez, szélesítsék a W3C földrajzi kiterjedését, és támogatssák a W3C tevékenységeiben való nemzetközi részvételt. Így a Magyar Iroda legfőbb feladata a W3C technológiák ismertetése, népszerűsítése rendezvényeken, előadásokon, workshopokon; a W3C hírek forditása és a W3C dokumentumok magyarosítása, illetve a magyarországi szervezetek, intézmények bevonása a W3C tevékenységébe.

------

Az előadás összefoglalja a W3C Magyar Iroda hazai tevékenységét, illetve foglalkozik a magyar e-tartalom megteremtéséhez szükséges szervezési, fejlesztési és kutatási tevékenységekkel és az ehhez szorosan kapcsolódó akadémiai közösségi infrastruktúra kialakításához vezető lépésekkel.

Az előadás plenáris űlés keretében való megvalósulása felettébb kívánatos.