Ontológiakezelés logikai módszerekkel

 

Lukácsy Gergely, Benkő Tamás, Krauth Péter, Szeredi Péter

 

IQSOFT Rt.

 

 

 

Az előadásban bemutatjuk a LOBO intelligens ontológiakezelő informatikai eszköz prototípusát és áttekintjük alkalmazási lehetőségeit.

Napjaink informatikájában egyre nagyobb szerepet kapnak az ontológiák, amelyekkel leírhatjuk egy szakterület terminológiáját, fogalmi rendszerét, ill. ezek belső összefüggéseit. Az ontológiák például különösen fontosak az intelligens Web-kereső rendszerekben. Ezek működéséhez ugyanis létfontosságú, hogy a világhálón elérhető információkat a számítógép által is értelmezhető jelentéstartalommal ruházzuk fel ("Semantic Web" kezdeményzés). Ugyanakkor fontos szerepet kaphatnak az ontológiák abban is, hogy a hagyományos információ-forrásokat, pl. adatbázisokat hatékonyabban és kényelmesebben kérdezéshessük le.

A bemutatott ontológiákezelő rendszer az EU 5. keretprogram SILK projektjének eredményeire épül. Az IQSOFT Rt. által koordinált SILK (System Integration via Logic and Knowledge, IST-1999-11135) projektben francia, román és görög partnerekkel közösen végzett három éves kutatási fejlesztési munka 2002. októberében sikeresen lezárult. A projekt eredménye, a SILK eszközkészlet heterogén adatforrások integrációját támogatja, az objektum-orientált módszertan elemeit (UML, OCL) ötvözve logikai alapú megvalósítási módszerekkel. Relációs és OO adatbázisok mellett lehetővé teszi XML és RDF alapú adatforrások, valamint Web szolgáltatások elérését és integrálását is.

A SILK által nyújtott alaptechnológiát a LOBO (LOgic Based Ontology management, IKTA-00126/2002) projektben fejlesztjük tovább a fogalmi (ontológia) szintű integráció irányába. A LOBO projektben kiemelten fontos a technológia kísérleti alkalmazása az orvosbiológia területén. Ez a terület napjainkban egyre nagyobb szerepet kap, hiszen a 90-es években felgyorsult fejlődés következtében az orvosbiológia (és a kapcsolódó molekuláris biológia, génsebészet stb.) ma már exponenciálisan növekedő biológiai adatmennyiséget "termel ki" és tesz elérhetővé az interneten keresztül. Ugyanakkor az adatmennyiség növekedésével egyre nehezebbé válik a releváns adatok elérése, felhasználása.

Az előadásban ismertetjük a LOBO rendszer első prototípusát, amely az RDF adatforrások intelligens kezelését és felhasználását támogatja. Az RDF szabvány a szemantikus Internet egyik alapköve. A prototípus alkalmas RDF sémában leírt ontológiák beolvasására, ezek konzisztenciaellenőrzésére és a sémák összehasonlítására. A LOBO képes a séma felhasználásával olyan, RDF adatforrásokra feltett kérdésekre is választ adni, melyekre a sémában leírt összefüggések nélkül nem lenne lehetőség. A prototípus alkalmas továbbá RDF sémában leírt ontológiák integrációjára, azaz egyesített ontológiák (részben automatikus) létrehozására. A LOBO SILK gyökerei lehetővé teszik, hogy az RDF sémában leírt ontológiákat akár más típusú adatforrásból kinyert metainformációkkal is összevesse. Így lehetővé válik például egy olyan egyesített ontológia létrehozása, mely relációs- és RDF adatforrásokat ír le vegyesen, megteremtve ezáltal heterogén adatforrások felett az egyidejű, egységes lekérdezés lehetőségét.