"Az  e-learning ma lehetőség, holnapra szükségletté válik"

 

 

Neumann János találmányával gyökeresen megváltozott az életünk az utóbbi években. A tanulás ma már a teljes életünket végigkíséri. A hatékonyság  növelésének legfontosabb eleme a képzés, ezért törekedni kell a képzés lehető leghatékonyabb megoldására.

A számítógépnek és különösen az Internetnek a tanulásra, oktatásra gyakorolt hatása rohamosan növekszik. Az oktatási intézményeknek éppen ezért kiemelt szerepet kell tulajdonítanunk, mivel ők egyszerre felhasználója, alkalmazója az információs technológiának, ugyanakkor terjesztője, oktatója is a számítógép müködésével, használatával kapcsolatos ismereteknek.

A számítógép, kiterjesztett csáprendszere - az Internet - segítségével számtalan lehetőség kínálkozik mind az oktatók, mind a tanulók számára.

A távoktatásban a számítógép alapvetően megváltoztatta a módszereket, kítágította a lehetőségek határait. Az oktatás új formájában a tanár elsősorban már nem oktatási tevékenységet végez, hanem  "csak" segítő (tutor, mentor). Egy távoktatási rendszer előnye, hogy lehetőséget teremt különböző problémák megoldására, az eltérő igények kielégítésére.

Az e-learning a következő évek nagy lehetőségét kínálja mindenkinek, aki akar tanulni. Az internet és az oktatás kombinációjaként emlegetik, amely a következő évszázad nagy esélyese.

Előadásomban az  e-learning felsőoktatásban betöltött szerepéről és egy képzésmenedzsment rendszerről lesz szó.