Erőforrás-felhasználás nyilvántartó és elszámoló rendszer Condor Grid ütemező környezetben

Somogyi Csongor

Dr. László Zoltán

Szeberényi Imre

BME Irányítástechnika és Informatika Tanszék

{csongor, laszlo, szebi}@iit.bme.hu

 

Összefoglaló

Az IKTA-4 MGRID projekt célja, hogy létrehozza a magyar, professzionális szuperszámítógép Grid prototípusát. A Gridnek a felhasználók számára üzleti célokra is alkalmas teljes körű szolgáltatásokat szükséges nyújtania, beleértve a felhasználóbarát kezelői felületet és a pontos, ellenőrizhető, a ténylegesen felhasznált erőforrások költségeinek kalkulálását és számlázását.

A professzionális szolgáltatások egyik legfőbb eleme az erőforrás-felhasználás (EFH) nyilvántartása és elszámolása. A cikk szerzői tervezték meg és implementálták a fontosabb funkcionális egységek prototípusát.

Jelen cikk célja az említett területen végzett kutató-fejlesztő munka eddigi eredményeinek összefoglalása, a tapasztalatok értékelése és a további munka fő irányainak bemutatása.

A Stiller, Gerke, Reichl és Flury [1], [2] által megalkotott EFH nyilvántartó és elszámoló modell képezi az általunk tervezett rendszer alapját. A hivatkozott cikkek jelzés szinten rámutatnak arra, hogy a modell alkalmazható Grid rendszerekre is [3]. Jelen cikk szerzői ezt a modellt kiegészítve, módosítva készítették el a rendszertervet, így az adatfolyam-modelleket, az adatszerkezetek entitás-relációs leírását és a dinamikus működést definiáló kollaborációs diagramokat.

A tervezési fázis lezárult, és a projekt a megvalósítási szakaszba lépett. Elkészült a Condor Grid ütemezővel együttműködni képes adatgyűjtő modul, és az EFH nyilvántartó egységgel együtt a rendszer telepítve lett a BME Irányítástechnika és Informatika Tanszékének Condor klaszterére, ahol az adatgyűjtés próbaüzeme zajlik.

Hivatkozások

[1] B. Stiller, J. Gerke, P. Reichl, P. Flury: The Cumulus Pricing Scheme and its Integration into a Generic and Modular Internet Charging System for Differentiated Services. ETH Zurich, TIK Report Nr. 96, September 2000.

[2] B. Stiller, J. Gerke, P. Reichl, and P. Flury: A Generic and Modular Internet Charging System for the Cumulus Pricing Scheme. Journal of Network and Systems Management, 3(9): 293-325, September 2001.

[3] B. Stiller, J. Gerke, P. Reichl, P. Flury and Hasan: Charging Distributed Services of a Computational Grid Architecture. IEEE International Symposium on Cluster Computing (CCGrid 2001), Workshop on Internet QoS for the Global Computing (IQ 2001), pp 596-601, May 2001.