Interaktív távoktatás tapasztalatai

 

 

 

Tamáska Lajos, tamaska@zmne.hu

Informatika a Nemzetvédelmi Képzésben Alapítvány (INKA)

 

 

 

 

            Az Alapítvány, könyvtár informatika témákban, többségében könyvtárosoknak 1996 óta rendszeresen tanfolyamokat tart. 2001 óta a Könyvtári Akkreditációs Szakbizottság által akkreditált programok közül, négynek alapítója és indítója is egyben, kettőnek pedig indítója.

            A könyvtárosok továbbképzése terén szerzett tapasztalatok többek között azt is mutatták, hogy hallgatók jelentős részének a számítógép és szoftver üzemeltetés területén felületes és hiányos az ismeretük.

            Az Alapítvány az alapvető számítástechnikai és szoftver ismereteket interaktív távoktatás keretében, szolgáltatásként nyújtja a vidéki és kis könyvtárak dolgozói számára. Az oktatás igénybevételével a résztvevők számára esély nyílik felzárkózni olyan szintre, hogy más tanfolyamokon ne keljen visszanyúlni a gép és szoftverkezelési alapokhoz.

            Az Alapítvány 2002-ben, kísérleti jelleggel, távoktatási anyagokat tett közzé, könyvtárosok számára. A távoktatásra kidolgozott programok egy keretrendszerbe ágyazódnak, melyet a Számalk Informatika Rt. QUALITYCATOR néven hozott forgalomba és az Alapítvány rendelkezésére bocsátotta. A keretrendszer egységesen kezeli az alatta működő oktatási programokat.

            Jelenleg az alábbi programok érhetőek el:

                        Word2000;

Excel2000;

                        Windows2000;

                        Internet tananyag.

            Előadásomban szeretném ismertetni a keretrendszer vázlatos felépítését, bemutatni a működő távoktatási programokat. A rövid kísérleti üzemeltetés alapján rámutatni a rendszer hibáira, erényeire, valamint a rendszer igénybevételével kapcsolatos tapasztalatokra. Az értékeléssel sugallni azt, hogy egy jó működő távoktatási rendszernek, milyen követelményeknek kell megfelelni és a jó használhatóságot, milyen előkészítő és szervező munkával lehet elérni.   

Azoknak a közművelődési intézmények szakembereinek, akik most kívánnak megismerkedni a számítógép használattal, a QUALITYCATOR-on jelenleg fellelhető anyagok rendelkezésükre állak. Mint önálló tananyagok, a vezető tanárral alkalmasak a téma Interneten keresztüli megtanulására.

 

 

 

 

Budapest, 2003. 02. 11.

 

 

Tamáska Lajos