A Veszprémi Egyetem megújult gerinchálózata

 

Az egyetem gerinchálózata kiépülésekor az akkori egyetemi hálózatok között a legmodernebbek közé tartozott a PREMNET kettős gyűrűre épülő hálózati megoldásával, amely 100 Mbites real-time összeköttetést biztosított az egyetem A-B-C-I épületei között. Az eltelt 9 évben hatalmas technikai fejlődés történt, melynek hatására az egyetemen működő számítógépek száma kb. 15-szeresére, a számítógép használat a napi átlagos 1-2 óráról a napi átlagos 7-8 órára növekedett. Fontos esemény volt, hogy az akkori 10Mbites LAN technológia sebessége 100 szorosára növekedett, illetve az NIIF segítségével az egyetem külső kapcsolata 9.6 kbps-ről 2.5 Gbps-re emelkedett. Az alábbi esemény kapcsán az a furcsa helyzet állt elő, hogy a belső hálózat sebessége 0.04-szerese volt csupán a külső elérésnek.

Az egyetem az IFT keretében kidolgozta új informatikai koncepcióját, mely a jelenlegi legmodernebbnek tekinthető gigabites technológiát jelölte a kívánatos hálózati technológiának.

Ezt a tervet a veszprémi kampuszon sikerült az elmúlt év végén megnyílt minisztériumi támogatás segítségével mintegy 90%-ban megvalósítani. A korábbi hálózat felújítása mellett  a rendszerbe kapcsoltuk az egyetem távolabbi épületeit, a VEAB-ot, és a VHF főiskolát is. Így elmondhatjuk, hogy ma Veszprémben egy kb. 8 km kiterjedésű gigabit alapú akadémiai gerinchálózat üzemel.