MOKKA projekt

 

 

 

A Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA) projektet a 15 legnagyobb magyar könyvtár hozta létre 1996-ban. A MOKKA projekt "lelke" az NIIF egyik központi szerverén üzemeltetett központi katalógus, amely az Országos Széchényi Könyvtár, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár helyi adatbázisai mellett három szakkönyvtár és a tíz legjelentősebb felsőoktatási könyvtár katalógusainak rekordjaiból építkezik. A központi adatbázis összesen több mint 2,5 millió bibliográfiai rekordból épült fel. Természetesen a tagkönyvtárak állományában sok az azonos könyv, így a leírásukat tartalmazó rekordok duplum-ellenőrzésen mennek keresztül. A központi adatbázis jelenleg - a duplum-ellenőrzés után - több mint 1,7 millió bibliográfiai rekordot tartalmaz. A rendszert a 15 tagkönyvtárat tömörítő MOKKA Egyesület megbízásából az OSZK üzemelteti. A projektet - a fő támogató Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma mellett - az OM/NIIF és az IHM is támogatja. A projekt honlapja (ahol az adatbázis is elérhető) a következő címen található: http://www.mokka.hu.

 

A MOKKA projekt célja kettős: az első szakaszban a közös katalogizáláshoz szükséges elemek (keresés, rekordok le- és feltöltése) és a központi adatbázis készültek el (ez a rész kerül most átadásra), a második szakaszban az Országos Dokumentum-ellátó Rendszer alapját képező 54 könyvtár lelőhely adatbázisaként is üzemeltetni kívánjuk a rendszert.

 

A most elkészült központi adatbázis tehát elsősorban a magyar könyvtárak közös katalogizálását segíti. A valamelyik tagkönyvtárban a könyvtárak által elfogadott katalogizálási szabályzat szerint leírt dokumentumok (periodikák és cikkek, tanulmányok kivételével bármilyen dokumentum) bibliográfiai rekordjai folyamatosan bekerülnek az adatbázisba. Az ott található rekordokat bármelyik magyar és külföldi könyvtár (egyesével) letöltheti és a saját adatbázisába, katalógusába átemelheti. A tömeges export/importhoz az egyesület engedélye szükséges. Természetesen a központi katalógusban bárki szabadon kereshet. Így már ebben a kezdeti szakaszban óriási segítséget nyújt az olvasóknak egy-egy dokumentum megtalálásában (bár a példányokra vonatkozó információkat csak a 15 tagkönyvtárra vonatkozóan tartalmazza), hiszen a tagkönyvtárak katalógusai nagyrészt lefedik a magyar könyvtári állomány teljességét. Legalábbis a hatvanas évektől megjelent könyveket illetően, bár a központi adatbázis ennél régebben kiadott könyvek leírását is tartalmazza  (pl közel 60 ezer 1900 előtt kiadott dokumentumét).