IP hálózatbiztonság megvalósítása új generációs ASIC alapú gerincroutereken

Tóth Péter Zoltán, Siemens Rt. Információs és Kommunikációs Hálózatok

                                                             

"Denial of Service" támadások általánosak az Interneten. Az utóbbi időben fokozódott a routerekre és más hálózati elemekre irányuló támadások száma, ami a nyilvános szolgáltatói hálózatok biztonsági kérdéseire irányította a hálózati szakemberek figyelmét. 

A DoS támadások közös jellemzője, hogy a hálózatokat képtelenné teszik valamilyen elvárható szolgáltatás nyújtására vagy megfosztanak felhasználókat valamilyen szolgáltatás igénybevételétől. Az előadás bemutatja a DoS támadások olyan alaptípusait, mint a SYN áradat, ICMP áradat, UDP flood és az elosztott DoS támadások. A támadásokat felderítő és megelőző módszerek közé tartozik a tűzfal alkalmazása, sávszélesség-korlátozás, a hamis forráscím-szűrés, a direct broadcast blokkolása, a számlálás és naplózás.

A hálózatbiztonság megköveteli, hogy a szolgáltatói hálózat minden routere rendelkezzen védelmi képességekkel. Hagyományos, CPU alapú routerek nem rendelkeznek a szűréshez elegendő számítási kapacitással. Szűrők és hozzáférési listák aktiválása általában drasztikusan csökkenti a router teljesítményét és forgalom-áteresztőképességét. Ezért a biztonság kompromisszumok áldozatául esik. A routerek legújabb generációját olyan ASIC alapú technológia alkalmazásával tervezték, amely elegendő teljesítményt biztosít az olyan processzorigényes IP szolgáltatásképességek számára is, mint amilyen a tűzfalas szűrés.

A Juniper Networks a kezdetektől fogva a szolgáltatói igények kielégítésére tervezi routereit. Az Internet Processor ASIC nemcsak a cég technológiai vezető szerepének bizonyítéka, hanem egy alapvető eszköz a skálázható, biztonságos, szolgáltatásokban gazdag, szolgáltatói megbízhatóságú router platform megvalósításához. Juniper Networks routerek alkotják az Európai akadémiai hálózatokat összekötő hálózat, a GEANT magját és jelen vannak számos nemzeti akadémiai hálózatban is. A Juniper Networks T640 ma az egyetlen IP hálózati platform amely elő van készítve a terrabites routolásra.