Az NIIF Program jelene és jövője - a nemzetközi kapcsolatok tükrében

 

Bálint Lajos

lajos.balint@niif.hu

 

 

Kivonat

 

Az előadás az NIIF Program helyzetét és jövőbeli fejlődését az európai felsőoktatási, kutatási, és közgyűjteményi hálózatok (röviden: kutatói hálózatok) fejlődési trendjeinek tükrében vizsgálja tömören. Áttekinti az NIIFP nemzetközi kapcsolatrendszerét és a hazai kutatói hálózat helyét és szerepét az európai kutatói hálózatok rendszerében, majd röviden bemutatja azokat a legújabb nemzetközi kutatói hálózati fejleményeket, melyek új kihívásokat jelentenek az itthoni fejlesztések számára is. Szól a TERENA, NREN PC, ill. DANTE keretében folyó munkákról, különös tekintettel a GEANT projekt helyzetére és jövőjére, majd tömören ismerteti az EU 6. Kutatási és Technológiafejlesztési Keretprogramjának közelmúltbeli beindítása nyomán várható eseményeket.

 

A magyarországi helyzet kapcsán az elért eredmények jellemzése mellett kiemelten foglalkozik az elkövetkező időszak várható feladataival és ezek megoldásának feltételrendszerével. Megmutatja, hogy a hazai hálózat és az itthoni szolgáltatások ill. alkalmazások jelenlegi - Európa és a világ élvonalába tartozó - helyzete a mai adottságok alapján minden szempontból megőrizhető és továbbvihető, feltéve, hogy a központi költségvetés által biztosított finanszírozási háttér legalább a minimális fejlesztési igényeknek megfelel és nem esik vissza az elmúlt évek NIIFP célú költségvetési forrásainak szintjéhez képest.

 

A kutatói hálózatok nemzetközi fejlődésének jövőképét tartva szem előtt, a hazai helyzetet tekintve az előadás azt igyekszik elemezni, hogy vajon a hazai kutatói hálózati fejlesztések továbbra is lépést tudnak-e tartani a nemzetközi fejlődéssel? Vajon elkerülhető-e "a szekér halad, a kutya ugat" modell, elérhető-e, hogy a magyar kutya is szaladjon (inkább az európai szekér mellett, semmint mögötte), vagy be kell érnünk az ugatásra, netán vonyításra szorítkozó magyarországi szereppel? Megtarthatjuk-e élvonalbeli helyzetünket, vagy bele kell törődnünk az élvonalbeli helyzet esetleges elvesztésébe, a hazai hálózat fokozatos degradálódásába, mindezek eredményeként az NIIF Program által az országos informatikai fejlődésre és a gazdaság egészére, sőt, az EU-hoz való kapcsolódásunk sikerességére gyakorolt kiemelkedően fontos pozitív hatás megszakadásába?

 

Az előadás végső üzenete az, hogy a kutatói hálózatok nemzetközi helyzetének és fejlődési trendjeinek ismerete segíti a hazai célok meghatározását, de az itthoni feltételrendszer egyetlen elemétől, az NIIF Programra vonatkozó kormányhatározat szerinti központi költségvetési finanszírozás szintjétől függ, hogy lesz-e reális esély azok megvalósítására.