2002 áprilisában - az egri Networkshop idején - kialakított VoIP hálózat elsődleges célja volt a rendszer és a technológia működőképességének bemutatása. A rendszer működik, s mind az NIIF esetében, mind általánosságban elmondható a VoIP technológia túllépett a kísérleti állapoton. Ma már nem az a kérdés, hogy működik-e egy ilyen rendszer, hanem az, hogy milyen többletszolgáltatást tud nyújtani a költségcsökkentésen felül.

Az utóbbi években az Internet drámai fejlődésen ment keresztül. Ma már a felhasználók kiemelt, személyre szabott szolgáltatásokat kívánnak igénybe venni. A VoIP szolgáltatások esetében a fejlesztésének komoly lendületet adhat a nemrégiben szabványosított jelzési protokoll, a Session Initiaton Protokoll (SIP). Hasonlóan az IP technológiához, az elmúlt években a SIP teremtett kapcsolatot az informatikai piac különféle szereplői között, lehettek azok szoftver-, illetve hardverfejlesztők, Internet, tartalom- vagy mobilszolgáltatók.

Az előadás betekintést nyújt a SIP protokoll segítségével kialakítható szolgáltatásokba és bemutatja azok felhasználását az NIIF VoIP hálózatában.