Alkalmazás fejlesztés Java Platfomon

 

Az új Java szoftverplatform rendkívül interaktív, dinamikus, biztonságos appletek és alkalmazások előállítására, futtatására alkalmas hálózatba kapcsolt számítógéprendszereken. Valójában az különbözteti meg a többitől, hogy más platformok fölött van, és a szoftvert bájtkódokra fordítja le, amelyek nem a fizikai géphez kötöttek, hanem gépi utasítások virtuális számítógéphez.

A Java nyelven írt programból a fordítás során bájtkód-fájl áll elő, amely akármilyen operációs rendszeren képes futni, ha a Java platform telepítve van. Másképpen kifejezve: pontosan ugyanaz a fájl futhat bármely olyan operációs rendszeren, amelyen a Java platform fut. A gépfüggetlenség azért lehetséges, mert a Java platform magja a Java virtuális gép (Java Virtual Machine).

Bár a mindennek alapul szolgáló (underlying) platformhoz a Java virtuális gép egyedi alkalmazása tartozik, a virtuális gépnek csak egyetlen specifikációja van. Ezért a Java platform szabványos, egységes programozási felületet tud szolgáltatni appletekhez és alkalmazásokhoz bármely hardveren. A Java platformot arra tervezték, hogy egy egyszer megírt program bárhol futhasson ("Write Once, Run Anywhere" képesség).

A fejlesztők a Java nyelven objektumorientált, többszálú, dinamikusan csatolt alkalmazásokat. A forrásprogramot a Java platformra fordítják le, nem az alapul szolgáló rendszerre. A Java nyelvű forrásprogram fordítása közbenső, átvihető formátumú bájtkódokra történik, amelyek bárhol futhatnak, ahol a Java platformot alkalmazzák.

A Java Platform környezetet biztosít elosztott alkalmazások fejlesztéséhez..

A Java Platform lehetőséget nyújt elosztott alkalmazások fejlesztéséhez nemcsak a hagyományos számítástechnikai környezetre, hanem akár különböző beágyazott rendszerekre is. Az elosztott alkalmazás komplex, összetett architectúrán valósulhat meg a SmartCard eszköztől a nagy teljesítményű szerver rendszerekig.

 

Zsemlye Tamás

Sun Microsystems Magyarország Kft.