Elektronikus felsőoktatási azonosító kártya: Chipkártyás Diákigazolvány

 

Ma Magyarországon minden felsőoktatási hallgató chippel ellátott azonosító kártyával, a diákigazolvánnyal igazolhatja tanulói jogviszonyának meglétét. A diákigazolványt az Oktatási Minisztérium bocsátja ki, az Oktatási Minisztérium tulajdonában lévő Diák-Bónusz Kht végzi a diákigazolványon található chip felhasználással kapcsolatos gyakorlati teendőket, ellátja a technológiai transzferrel kapcsolatos feladatokat.

 

A magyar diákigazolvány utazási, kulturális, és kereskedelmi kedvezmények igénybevételére alkalmas, a diákigazolványt mintegy 800 boltban fogadják el, mint egy törzsvásárlói kártyát. Ennek kivitelezése 2002-ben még vizuális alapon történt.

 

A diákigazolvány multifunkcionális chipkártya, melynek főbb funkciója a logikai és fizikai beléptető rendszerekben történő azonosítás, adattárolás, elektronikus érvényesítés, és értéktárolás. A kártyán 3 elektronikus pénztárca található melyből, egy az intézmények számára van fenntartva (dedikált EP).

 

A felsőoktatásban 2001-es és 2002-es években kísérleti programok zajlottak, fejlesztések kezdődtek, melyek megalapozzák az országos elfogadói hálózat kiépítést a 2003-as évben. Az Oktatási Minisztérium és a Diák-Bónusz Kht az oktatási intézmények bevonása mellett idén kártyaolvasók telepítése mellett, a logikai és fizikai azonosítás és az értéktárolásra (prepaid) alkalmas rendszerek kifejlesztését, kísérleti bevezetését tűzte ki célul. Ezekben a programokban több fejlesztő cég is szerepet kapott A Kht tagja az NJSZT Intelligens Kártya Fórumának.

 

Majó Zoltán

Diák-Bónusz Kht