Név: Pataki Gábor

e-mail: pataki.gabor@oszk.hu

Intézmény: Országos Széchényi Könyvtár

 

Cím: Elektronikus információ/dokumentum szolgáltatás - tendenciák és szolgáltatási lehetőségek

 

A különböző felhasználói igényeknek megfelelő könyvtári információszolgáltató rendszerek szervezése komplex feladat. A szolgáltatásnak személyre szabottnak, ideális estben függetlenül a nyitvatartási időtől és a felhasználó helyétől.

A digitális formátumok, különösen az Internet használatának elterjedése nem egyszerűsítette, ellenkezőleg nehezíti a feladatot, mivel a szolgáltatni kívánt tartalom sokféle hordozón és technológiával készül: a CD/DVD, adatbázis, irodai alkalmazások, OPAC-ok, hálózati címek formájában kerül a könyvtárakba. Ezeket a különbségeket ki kell egyenlítenie a könyvtáraknak, hiszen a szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználó nem rendelkezhet ismertekkel a különböző részrendszerekről. A hozzáféréshez tehát ki kell alakítani egy mindenki által elsajátítható, egyszerű belépési pontot, "információs portált".

A könyvtárak számára szintén követelmény, hogy a fenti módon kialakított szolgáltatásaikat egyszersmind gazdaságosan alakítsák ki és hatékonyan működtessék.

Az előadás megkísérli áttekintetni a könyvtári információszolgáltatás jelenlegi tendenciáit, bemutatva a Széchényi Könyvtár ilyen irányú erőfeszítéseit és elképzeléseit.