NETWORKSHOP 2003 

PÉCS, PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM, 2003. április 14-17.

Témakör:

1.         NAGYSEBESSÉGŰ HAZAI INTERNET, HÁLÓZATI TECHNOLÓGIÁK ÉS FEJLESZTÉSEK

 

 

A HBONE-ban rejlő további lehetőségek kihasználása

 

Az NIIF hálózatának jelenleg is részét képezik intelligens ATM végberendezések. Ezek jelenleg 34Mbps és 155 Mbps sebességű végpontokon biztosítanak IP hálózati összeköttetést.

Az ATM végberendezés egy felügyelhető, intelligens ATM hálózat-végződtető eszköz. A felhasználó számára azonban az ATM csatlakozáson kívül sokféle szolgáltatást tesz lehetővé: a jelenleg is használt LAN (Ethernet) összeköttetésen kívül alkalmas hang- (telefonközpont) és béreltvonal-jellegű adatátvitelre is. A jelenleg is üzemelő ATM végberendezések egyszerű modulcserével alkalmassá tehetők a jelenlegi LAN összeköttetés mellett egy vagy több E1 (2Mbps) telefonközpont csatlakozás fogadására.

A nagyobb kapacitású ATM végberendezések alkalmasak több előfizetői vagy gerinchálózati csatlakozás koncentrálására.

Az intelligens, több-szolgáltatású ATM eszközök ezen kívül képesek bizonyos kapcsolási funkciók ellátására is, így kisebb helyszíneken ill. kapacitás esetén költséghatékony megoldást jelentenek.

A fenti szolgáltatásokon felül alkalmasak felhasználói végpontok kihosszabbítására és a forgalom helyi koncentrálására is.

 

Az NIIF hálózat IP-MPLS részeiben a nem IP forgalom kezelésére a TDM over IP technológiát is hatékonyan alkalmazhatjuk.

A TDMoIP segítségével a nagy kapacitású IP hálózaton is lehetővé válik a nem IP forgalom transzparens átvitele. Mit is értünk "nem IP" forgalmon? Nem IP forgalom keletkezik sok távközlési és adatátviteli berendezés interfészén. Ilyen például a telefonközpontok TDM (time division multiplexing) csatlakozása, melyre többféleképpen hivatkoznak - pl. E1, 2Mbps, digitális trönk, PCM, ISDN. Ide tartoznak a béreltvonal-jellegű adatátviteli kapcsolatok, illetve bármilyen transzparens, valósidejű átvitelt igénylő adatkapcsolat.

A TDMoIP eljárásnál a hang vagy adatátviteli jelfolyamot a berendezések csomagokra bontják, majd ezeket az egységeket IP csomag formájában továbbítják a hálózaton. Az adatátvitel teljesen transzparens (tetszőleges jelzésrendszer használható), még az órajel időzítése is visszaállítható. Ehhez természetesen a hálózatban a csomagokat megfelelő prioritással kell kezelni. Mivel a TDMoIP a szinkron jelfolyamot transzparens módon kezeli (pl. a VoIP-tól eltérően nincs beszédtömörítés) -, ezért ez elsősorban a kívánt minőséget garantálni képes, nagy kapacitású IP hálózatok technológiája.

A TDMoIP-n alapuló megoldások alapvetően a 2Mbps-os (ill. ISDN2 és analóg) telefonközpont csatlakozások IP hálózaton keresztüli összekapcsolását teszik lehetővé. Az egyéb adatátviteli igények kielégítésére a TDMoIP technológiát megvalósító hálózati csatlakozással rendelkező multiplexerek alkalmasak.

Ethernet felhordóhálózat esetén az eszközökkel megvalósítható a nem IP forgalom (telefon alközpont, béreltvonal-jellegű adat) integrálása. Így egyszerűen kialakítható egy belső telefonhálózat a hagyományos TDM csatlakozású alközpontokkal, az üzemelő IP adathálózaton keresztül, annak megváltoztatása, bővítése nélkül.