Horváth Róbert - Tóth Ferenc Tibor:

ONLINE INFORMÁCIÓKERESÉS ÉS SZOLGÁLTATÁS A LIBINFO-BAN

- Tartalmi feltárás és megújult működés -

 

Abstract:

 

A LibInfO a magyar könyvtárak és könyvtárosok konzorciumi keretek között működő online tájékoztató szolgálata. Az Internet segítségével olyan kérdésekre válaszol 48 órán belül, amelyek megválaszolása a könyvtárak és a könyvtárosok kompetenciájába tartozik.

            Előadásunkban az alábbi témaköröket kívánjuk érinteni:

A LibInfO helye a könyvtári stratégiában

Szolgáltatásunk annak a stratégiai tervnek a jegyében működik, amely bizonyos technikai eszközöket és lehetőségeket a hagyományos könyvtári és olvasási kultúra szolgálatába kíván állítani. Bizonyítani óhajtja a könyvtárak modern körülmények közepette is fennálló életképességét: tartalommal akarja megtölteni az új technikai lehetőségeket, melyekkel egyszersmind saját kipróbált, régi értékei (könyvtár, olvasás, kutatás) felé kívánja irányítani a kérdezők figyelmét. Mindezt az online könyvtári tájékoztatás keretei között szeretné megvalósítani.

Az online könyvtári tájékoztatás és az információbrókerség közötti különbségek

Egy új kifejezés: az "információbróker". Jelentéséről és az információbróker tevékenységéről. Az online könyvtári tájékoztatás és az információbrókerség közötti hasonlóságok és a még lényegesebb különbségek az információkeresés és -szolgáltatás szempontjából.

A LibInfO tartalmi feltárása

a) A kérdések és válaszok kétéves statisztikája

b) Három hónap kérdéseinek és válaszainak tartalmi feltárása

c) LibInfO kérdések napi felbontásban

Megújult működés

A szolgáltatás technikai hátterének változása: áttérés levelezőprogramok és levelezőrendszer használatáról az adatbázis- és webalapú levelezésre. A válaszadás új módjának és menetének bemutatása.