Szolgáltatás-felfededezésre alapozott elektronikus oktatórendszer[1]

 

Dulai Tibor, Harmatné Medve Anna, Muhi Dániel, Dr. Tarnay Katalin

 

Előadásunkban bemutatjuk egy viszonylag új, az oktatástechnológiában eddig még nem alkalmazott internetes technológiának az alkalmazását az újrafelhasználható-, kereshető és platformfüggetlen oktatási objektumok előállításának, felhasználásának és oktatási rendszerbe integrálásának folyamataiban.

Az EU e-Europe programjában az elektronikus oktatás terjesztése a kiemelt feladatok közé került. Az első e-tanulási rendszerek szinte kizárólag a tanulási folyamat menedzselésére és mérésére koncentráltak, de nem adtak hozzá semmilyen értéket. Ezen első generációs ún. "Learning Management Systems" (LMS-ek) segítségével csupán valamilyen oktatási anyagot lehetett megjeleníteni, de nem voltak képesek az oktatási anyag összegyűjtésére, rendezésére és újrafelhasználására. Johan Ismail szerint [J. Ismail: The design of an e-learning system, Internet and Higher Education, 4 (2002), 329-336] a következő generációs rendszereknek képesnek kell lenniük újrafelhasználható, kereshető és platformfüggetlen oktatási objektumok kezelésére.

Elsabé Cloete [E. Cloete: Electronic education system model, Computers & Education, 36 (2001), 171-182] egy olyan elektronikus oktatórendszer modellt javasolt (Electronic Education System Model, EES), mely alkalmas lenne a második generációs eLearning rendszerek megvalósítására.

Mi kibővítettük Cloete modelljét az oktatástechnológiában eddig még nem alkalmazott internetes technológiával, a szolgáltatás-felfedezéssel. Ezáltal az EES képes lesz menedzselni a különböző oktatási szolgáltatásokat, azaz lehetővé teszi azok adott célú megtalálását, a szolgáltatások dinamikus módosítását, a változások nyomon követését és jelentését a felhasználók számára.

A szolgáltatás-felfedezés lényege az, hogy a különböző szolgáltatások "hirdetik" magukat a hálózaton. A hirdetésben szerepelnek a szolgáltatás jellemzői, valamint a szolgáltatás használatához szükséges információk (pl. IP-cím, elérési protokoll). A felhasználók az attribútumok alapján választhatják ki a nekik megfelelő szolgáltatást. A szolgáltatás-felfedezés érdekessége, hogy használatához semmilyen beállítás nem szükséges, a felfedező kliens automatikusan megtalálja az intézményben fellelhető hálózati szolgáltatásokat. Ez jelentősen motiválhatja azokat a személyeket, akik eddig idegenkedtek a számítógépek használatától.

A szolgáltatás-felfedezés segítségével az off-line tanulás folyamata tanár programozásúvá válhat, aminek a hatékonyságát növeli és az oktatás célját behatárolják a tanár által dinamikusan szerkesztett szolgáltatások. Az új modell része a kétirányú visszacsatolás és tartalmazza a visszajelzések  tananyagban történő hasznosításának lehetőségét.A tanár oktatási anyagot vagy oktatási folyamat-szervezést közvetít, amit szolgáltatás-felfedezéssel vagy más elektronikus tananyagfejlesztő eszközzel állít elő, melyhez figyelembe veszi a tanulók visszajelzéseit. A javasolt rendszer platformfüggetlen módon képes az oktatási anyag összegyűjtésére, rendezésére és újrafelhasználására. Az előadásunkban az alapkutatásunk eddigi eredményeit mutatjuk be.

Kulcsszavak: e-learning, EES, service discovery, LOM



[1] Az előadás hátteréül szolgáló kutatás az IKTA5 keretein belül folyik