Tartalomfejlesztés a Sulinetben - Digitális Tudásbázis

 

 

A program célja: egy olyan komplett, a műveltségi területeket minden iskolai évfolyamon felölelő elektronikus tudásbázis és tartalom menedzsment rendszer létrehozása, amely elektronikus oktatási segédanyagokkal hatékonyan segítheti a tanítás-tanulás folyamatát, a készség és képesség fejlesztést. Ennek alapvető feltétele, hogy a létrehozott adatbázis minden elemében képezze le az iskola tantervét a különböző műveltségi területeken, újrahasznosítható tananyagelem (RLO: reusable learning object - tananyagelem) alapokon óravázlatokat, tananyagokat nyújtson a pedagógusok és a tanulók számára, amelyeket felhasználhatnak a mindennapi tanítás-tanulás folyamatában.

 

Az elemeire bontott tartalmakból elkészülnek a NAT követelményeinek megfelelő "útvonalak" (az RLO-k láncolata), vagyis pl.: egy műveltségi terület egy tantárgyának adott évfolyamra vonatkozó elektronikus törzsanyaga.

 

Az így megkapott tartalmak egységes rendszert alkotnak, lefedik a 7-12 illetve a 9-12 évfolyamok törzsanyagait. Az elkészült elektronikus tananyagokhoz tanmenetek, óravázlatok és tanári módszertani útmutatók készülnek.

 

A pedagógusok a központilag létrehozott tartalmakon kívül a már meglévő és esetlegesen az általuk létrehozott új objektumokból saját útvonalakat is készíthetnek, amelyeket a rendszer megjelenítő felületén, vagy abból exportálva más felületeken felhasználhatnak tanóráik megtartásánál.

 

A rendszer létrehozásánál alapvető szempont az, hogy azt az oktatás valamennyi szereplője - tehát pedagógusok, diákok, szülők, pedagógus szakmai szervezetek stb. - nemcsak a hasznosításban, hanem az előállítás folyamatában is főszerepet kapjon.

 

Az elkészítendő publikációs keretrendszerrel szemben elvárás, hogy szabványokon alapuló, moduláris felépítésű, nyílt rendszer legyen.

 

 

Az előadás fő pillérei:

 

 

 

Könczöl Tamás

szakmai vezető

Sulinet Programiroda

kabo@sulinet.hu