Számítógépes biztonsági kultúra

 

Leitold Ferenc

Veszprémi Egyetem, Veszprog Kft.

 

 

 

Aki gyakran ül autóba, tisztában van vele, hogy milyen dolgokra kell odafigyelnie, hogy az utazás során a biztonságát maximalizálja. Általában mindenki el szokta vinni autóját a rendszeres átvizsgálásokra, ha észrevesszük, hogy nem fog a fék, szerelőhöz fordulunk. De vajon hasonló gondossággal járunk-e el, ha a számítógépünkről van szó? Alkalmazunk-e olyan szoftvereket, amelyek biztonságunkat szolgálják? Frissítjük-e megfelelő gyakorisággal vírusvédelmünket, tűzfalunkat? Figyeljük-e folyamatosan operációs rendszerünk javításait, melyek az újabb és újabb biztonsági réseket foltozzák be? ... és még sorolhatnánk a megválaszolandó kérdéseket.

 

A fentiek alapján felmerül a kérdés, hogy megbízhatunk-e számítógépünkben. Használhatjuk-e számítógépünket - megfelelő biztonsággal - például egy 50 milliós szerződés elektronikus aláírására? Megbízhatunk-e ennyire a számítógépben és a rajta futó szoftverekben?

 

Mit tehetünk annak érdekében, hogy az elektronikus aláírás használatának kockázatát csökkentsük, és mit tehet egy laikus számítógép használó, aki nem kíván a számítógépes biztonság rejtelmeiben elveszni, de mindennapi életében szívesen használna a technika új vívmányait?

 

Az előadás kerretében az említett kérdéseket szeretném körbejárni és lehetőség szerint választ adni azokra.