Lengyelné Molnár Tünde

Könyvtári automatizálás - referátum készítés

A könyvtári munka egyre több területén jelennek meg a hatékonyságot növelő szoftverek. Angol nyelven a referátum-készítés is ebbe a kategóriába sorolható, viszont a magyar nyelvterületen még nem történt meg ennek a munkafázisnak az automatizálása. Ez indokolható a magyar nyelv sokrétűségével, de ez nem csökkenti a megvalósítás szükségességét.

Ha figyelembe vesszük a folyamatosan növekedő publikálások számát, látható, hogy az általános tájékozódás eléréséhez is több időt kellene minden kutatónak, oktatónak és szakembernek a folyóiratok tanulmányozásával tölteni, mint amennyi a valóságban kivitelezhető. Ez nem egyetlen szakterületre jellemző probléma, általános tendencia a publikálások számának növekedése, ami maga után vonzza a cikkekben lévő újdonságtartalom csökkenését, és a redundancia növekedését.

Mindezeket figyelembe véve a referátumok szerepe fokozatosan felértékelődik, mivel az olvasó, vagy a könyvtáros a cikk teljes áttekintése helyett tized annyi idő alatt hozzájut a cikk (elvileg) legfontosabb tartalmi anyagához, ezenfelül a referátum áttekintése a redundáns elemek feltárásában is segítséget nyújt.

Én úgy érzem, szüksége lenne a magyar nyelven megjelenő cikkek kivonatolására alkalmas szoftverre, mert a referátum-készítők hagyományos eszközökkel csak töredékét képesek feldolgozni a megjelenő publikációknak. Előadásomban szeretném feltárni a referátum-készítés automatizálásának lehetőségeit és korlátait, továbbá áttekinteni azokat az eljárásokat és technikai kivitelezéseket, melyekkel megvalósítható az automatikus referátumkészítés.