Az 1997. évi CXL. törvény a nyilvános könyvtári ellátás érdekében előírja egy olyan országos dokumentum-ellátási rendszer kialakítását, amely többek között magába foglalja a könyvtárközi dokumentum-ellátást és a könyvtári dokumentumok lelőhely-nyilvántartását.

Az 1999-ben indult ODR (Országos Dokumentumellátó Rendszer http://odr.lib.klte.hu) a lelőhely-nyilvántartásra épülve könyvtárközi kérések indítását is lehetővé teszi. A központi adatbázis jelenleg 1.773.629 bibliográfiai rekordot tartalmaz, a könyvtárközi kölcsönzést igénybe vevő regisztrált könyvtárak száma a 2001. év végi 198-ről 2002. év végére 299-re nőtt.

Az állandóan növekvő kihasználtság folyamatos fejlesztést igényel, melyet a Debreceni Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Informatikai Osztálya végez a rendszert használó könyvtárosokkal együttműködve. Az új ODR-ben mind az adatszolgáltató, mind a könyvtárközi kölcsönzést igénybe vevő könyvtárak maguk tarthatják karban adataikat. Könyvtárközi kölcsönzési kérések feladhatók a lelőhely-adatbázisban még nem megtalálható dokumentumokra is. Az ODR-en keresztül könyvtárunkhoz érkező kérések automatikusan bekerülnek a helyi könyvtárközi kölcsönzési nyilvántartásba, mely folyamat a későbbiekben más könyvtárakban is alkalmazható lehet.