Kartográfiai dokumentumok digitalizálásának és internetes szolgáltatásának kérdései .

Plihal Katalin, OSZK,

kplihal@oszk.hu

(Összefoglalás)

A kartográfiai dokumentumok speciális jellemzői.

A kartográfiai dokumentumok lehet 2D-ek, vagy 3D-ek.

-         A 2D kartográfiai dokumentumok állhatnak egy lapból, vagy több összetartozó szelvényből. De lehetnek kötetbe kötöttek. Rendszerint színesek, igen apró (1 mm-es nevekkel megírtak, vagy ilyen méretű) jeleket tartalmazók. Méretük változó, de igen gyakran A0 méretnél (70x100 cm) nagyobbak. Anyaguk lehet papír, vásznazott papír, pergamen, selyem stb structure

-         Meghatározott matematikai szerkezettel bírnak.

-         Tartozhat hozzájuk névmutató, vagy más adattár.

Digitális rögzítésük jellegüktől, méretüktől függően történhet:

közvetlenül:

-    szkennerrel,

-         kamera szkennerrel

közvetetten:

-         hagyományos filmről (diáról), amelynek mérete lehet 6x7, 9x12, 13x18 cm, stb. Ez esetben a dia kerül szkennelésre.

A hozzájuk tartozó névmutatók, adattárak automatikus felismertetése - kiváltképpen  a régi térképek esetén - nem vezetett jó eredményre. Így adataikat külün adatbázisba külön manuálisan kell megoldani.

A digitális állomány további feldolgozására leginkább vektoros formátum volna jó, de jelenleg raszteres állományok keletkeznek. Egy A0 méretű színes térkép digitális mérete 600 dpi-vel szkennelve eléri 700 MB-ot. Jelenleg a kartográfiai dokumentumok állományvédelmét legeredményesebben csak digitalizálással tudjuk megoldani.

Ilyen nagyságu anyaggal még külön gépen is nehéz dolgozni, hálózaton pedig egyáltalán nem szolgáltatható. Ezért tömöríteni kell.

Erre csak veszteségmentes tömörítési eljárások alkalmasak, ma a legjobb a .SID tömörítés, bár sok képfeldolgozó program használatat ma még nem támogatja.

Az internetes szolgáltatás is nagyteljesítményű szerverre támaszkodhat, ezért az Országos Széchényi Könyvtár e szolgáltatása külső szerverről történik.

További gondot jelent a felhasználók számára az is, hogy a mai számítógépek képernyő mérete és a térképek mérete között jelentős eltérés lehet. Így a felhasználó, csak részletet lát. A tájékozódást segítő kis ábra elhelyezése - internetes szolgáltatásnál - az állomány méretét jelentősen növeli.

Külön problémát jelent, ha kartográfiai dokumentumok csak képadatbázisban érhetők el. Ezért az Országos Széchényi Könyvtár Amicus adatbázisát előbb URL-en, ma pedig URN-en keresztül összekapcsoljuk. Így a könyvtár állományát használó olvasó egyből a kartográfiai dokumnetum digitális képét is elérheti. Ez a megoldás nemzetközi viszonylatban ujdonságnak számít.