Videokonferencia alkalmazása a távmunkában végzett európai magfúziókutatásban

Giese Piroska

KFKI RMKI

giese@rmki.kfki.hu

 

 

A nagyberendezéseken végzett magfúziókutatások egyik fő jellemzője a földrajzi megosztottság. Az óriási berendezések megépitése és üzemeltetése meglehetősen költséges, igy ezek száma az egész világon korlátozott és a rajtuk végzett kisérletek nemzetközi együttmüködésben történnek. A fúziókutatásokban ma az angliai Culhamban müködő JET (Joint European Torus) berendezés a világ legnagyobb és legsikeresebb eszköze. A KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (KFKI RMKI) kutatói a német és svájci berendezéseken folyó kisérletek mellett az EFDA (European Fusion Development Agreement) európai fúziós fejlesztési egyezmény keretében kialakított nemzetközi programban, a JET kisérletekben is részt vesznek. Az európai fúziós összefogásban több mint húsz laboratorium vesz részt. A közös munkához folyamatos eszmecserére is szükség van, ezt szolgálja az egységes telekonferencia rendszer.

Az egységes telekonferencia rendszer kidolgozásához az EFDA vezetői 2001 decemberében egy ad-hoc munkacsoportot hoztak létre, amelynek a munkájában a KFKI RMKI is részt vett. A munkacsoport feladata a fúziós közösség számára egy gazdaságos, megbizható, egységes telekonferencia hardware software rendszer kidolgozása. Ennek aktualitását közvetlenül az adja, hogy a közösségen belül egymástól függetlenül két videokonferencia rendszer sztandard,  a VRVS és a H.323 terjedt el.

 

Az előadásban röviden bemutatásra kerül a H.323 és a VRVS rendszer; továbbá a munkacsoport által végzett, a H.323/VRVS együttműködésére irányuló tesztek; ezek eredményei; a fenti rendszerek közötti kompatibilitás kérdése és a becsült költség vonzatok. A tesztben résztvevő fúziós intézmények: DRFC-Cadarache, EFDA-CSU (Close Support Unit), IPP-Garching, JET-Culham, KFKI RMKI-Budapest, RFX-Padova, TEC-Jülich.