A KÁTKI INFORMATIKAI HELYZETE, FEJLESZTÉSÉNEK SZÜKSÉGSZERŰSÉGE

 

Balogh Károly

(balogh@katki.hu)

 

Az elmúlt évtizedben a Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (KÁTKI) munkatársai számára az Internet nélkülözhetetlenné vált a kapcsolattartáshoz és információszolgáltatáshoz, illetve szerzéshez.

Az NIIF támogatásával a KÁTKI 1994-ben a hazai agrár-kutatóintézetek köréből az elsők között csatlakozott a világhálóhoz. A HBONE gödöllői regionális központjához X.25 végponttal (9600 bps) kapcsolódott. Az Intézet számítógépeinek egy része az önerőből kiépített helyi hálózaton keresztül csatlakozott erre a végpontra.

A kezdetben használt kisebb teljesítményű PC-s szervert 1995-ben egy SUN SPARCStation 20 alapú szerver váltotta fel. Ugyanebben az évben további számítógépek csatlakoztak a rendszerhez. A kibővült lehetőséggel élve 1995-től folyamatosan közhasznú adatszolgáltatást biztosítunk a KÁTKI World Wide Web (URL: http://www.katki.hu/) szerverén.

Ezekkel a beruházásokkal megtettük az első lépést, de az egyre szélesedő hazai és nemzetközi kapcsolatok miatti forgalomnövekedés szükségessé tette a sávszélesség növelését. Ez a MATÁV által 1997-ben bekötött digitális bérelt vonal (64 Kbps) segítségével valósult meg.

2002-ben lehetőségünk nyílt a lassúnak bizonyult bérelt vonal mikrohullámú adatátvitelre (11 Mbps) történő lecserélésére. Ezzel együtt időszerűvé vált a belső hálózat átépítése is.