Peer-to-Peer: elosztott rendszerek másként

Csúcs Gergely (wizard@avalon.aut.bme.hu)

Marossy Kálmán (coloman@avalon.aut.bme.hu)

Dr. Charaf Hassan (hassan@avalon.aut.bme.hu)

BME, Automatizálási és Alk. Informatikai Tanszék

Napjainkban az elosztott rendszerek jelentősége megkérdőjelezhetetlen. Az elosztott rendszereken, mint általános csoporton belül is a közismert többrétegű architektúrák mellett egyre inkább tért nyernek az egyenrangú résztvevők együttműködésén alapuló, úgynevezett Peer-to-Peer (P2P) rendszerek.

A P2P hálózatok az ügyfél-kiszolgáló kapcsolathoz képest jelentősen eltérő módon működnek: a szerepek nincsenek előre meghatározva; követelmény is, hogy az összes résztvevő képes legyen valamilyen erőforrást a rendszer egésze számára elérhetővé tenni viszonzásképp az általa igénybevett szolgáltatásokért. Az így megosztható erőforrások általában a következő három kategóriába sorolhatók: fájlok, számítási kapacitás, felhasználói jelenlét (legegyszerűbb esetben csevegés).

Cikkünkben az ilyen rendszerek felépítését mutatjuk be, összehasonlítva a különböző, megvalósított és elterjedt rendszereket, leginkább a fájlmegosztásra helyezve a hangsúlyt. Ezek után megvizsgáljuk ilyen rendszerek tervezésének és megvalósításának néhány lényeges kérdését, a felmerülő problémák elemzésével együtt.