NIIF hálózat biztonsági projekt: CSIRT
Szerzők: Mohácsi János, Németh Ervin

NIIF Iroda

 

Az elmúlt években HBONE hálózatban végrehajtott infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamosan sajnos megszaporodtak a hálózaton belüli biztonsági problémák. Ez a növekedés nemcsak a hálózat fejlődésével függ össze, hanem más okokkal is, mint például az Internet népszerűségének növekedésével az emberi erőforrások hiányával és a rendszerek egyre komplexebbé válásával.

Az NIIF CSIRT projektben az NIIF/HUNGARNET hálózatán elkezdtük kezelni a hálózatbiztonsági kérdéseket. Elkezdtük össze hangolni a lépéseket az incidensek megelőzésére, kivédésére, hogy európai szintű hálózati szolgáltatásokkal szinkronban legyen a hálózat biztonság. Az NIIF CSIRT projekt célja, hogy a HUNGARNET hálózati infrastruktúra (beleértve a HBONE és az intézmény hálózatok) és a hálózatot használó HUNGARNET tagok és dolgozóik hálózathoz kapcsolódó problémákat megpróbálja megelőzni, és az incidenseket kezelni. Ehhez kapcsolódó feladatoként megjelent a hálózattal kapcsolatos információk összegyűjtése és terjesztése.

Az előadás keretében bemutatásra kerülnek az NIIF CSIRT projekt eddig elért eredményei, tapasztalatok, a rövid és hosszútávú tervek, valamint a CSIRT szolgáltatás háttere.