Az NIIF VoIP szolgáltatásának bevezetése

 

Fehér Ede

NIIF Iroda

Tel.: +36 1 450-3083

E-mail: Ede.Feher@iif.hu

 

Tétényi István

MTA SzTAKI

Tel.: +36 1 279-6022

E-mail: Tetenyi@sztaki.hu

 

Remzső Gábor

BME, Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központ

Tel.:+36 1 463-3814

E-mail: remzso@eik.bme.hu

 

Kivonat

 

Az NIIF Program VoIP projektje 2002. elején indult el, első eredményeinek - köztük a működő pilot infrastruktúra - bemutatására az előző Networkshop során került sor. A sikeres pilot után az NIIF VoIP szolgáltatásának széleskörű bevezetésére helyeződött át a hangsúly, célul tűzve olyan értékteremtő és előremutató szolgáltatás bevezetését a HBONE-on, amely egyben költségmegtakarítást is eredményez a résztvevő intézmények távközlési kiadásaiban.

A szolgáltatás bevezetésének első fázisában, 2003 elején, több mint 30 intézménynél kerül kialakításra a HBONE VoIP infrastruktúrájához való kapcsolódás. A résztvevő intézmények így képesek lesznek hívni egymást a HBONE-on keresztül, felhasználva a jelenlegi intézményi telefonos infrastruktúrát. A nyilvános távbeszélő hálózatok elérését is lehetővé teszi a kialakított megoldás, amely jelentősen kitágítja a VoIP rendszeren keresztül lebonyolítható hívások körét, illetve jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet.

Ahhoz, hogy versenyképes szolgáltatásokat tudjunk nyújtani a kapcsolódó intézmények számára, a megvalósítás során a szolgáltatásfejlesztés valamennyi területét érintettük kellett, így többek között jogi/törvényességi, pénzügyi, beszerzési, technikai, üzemeltetési és szervezeti kérdésekben kellett a projekt során megoldásokat találni. Az előadás összefoglalja az NIIF VoIP projektjének elmúlt évben elért eredményeit, részletesen kitérve az alábbi területekre: