A Szegedi Tudományegyetem gerinchálózati fejlesztései

 

Dombos Kálmán dombos@cc.u-szeged.hu

Pásztor György pasztor@cc.u-szeged.hu

Sára Attila sara@cc.u-szeged.hu

 

 

 

            Korábbi, FR/ATM (MAN jellegű) gerinchálózatunk helyett, sávszélesség-növelés, jobb ár/teljesítmény és egyéb okok miatt  2002-ben LAN-interconnect típusú gerinchálózat megvalósítása mellett döntöttünk. A kiírt pályázat nyerteseként a MATÁV Rt. kiépített és üzemeltet az SzTE számára egy tisztán optikai gerinchálózatot, melynek központi kapcsolóeszköze egy Catalyst-3548XL switch. Jelenleg 28 db FastEthernet végpont kapcsolódik hozzá. Az aggregált forgalom 2 db GigaEthernet linken kapcsolódik az Egyetem központi Catalyst-6509 switch-éhez.

 

            A végpontokon meg kellett oldani a szolgáltató felőli fullduplex 100 Mbps sebesség megfelelő fogadását, a helyi, gyakran még koaxiális hálózathoz való illeszkedést ill. az esetenként több IP alhálózat routolását. Mivel a korábbi végponti eszközökkel e feladatokat nem lehetett ellátni, új céleszközök beszerzésére pedig egyelőre nem telt, átmeneti megoldásként Linux-os, PC alapú eszközök mellett döntöttünk.

 

            Külön feladat volt a kiépített vonalak minőségi paramétereinek ellenőrzése az átadás-átvétel során. Ehhez az előzőekben említett végponti eszközökön futtatott saját fejlesztésű szoftvereket használtunk.