Székely István

Debreceni Egyetem

Matematikai és Informatikai Intézet

Információ Technológia Tanszék

iszekely@delfin.klte.hu

Összefoglaló

Az utóbbi néhány évben az Internet, azon belül is főleg a World Wide Web (WWW) hatalmas fejlődésen ment keresztül. Az Internet használata annyira általános lett, hogy ez az alkalmazások fejlődésére is hatással volt. Megjelentek az olyan alkalmazások, amelyeknél a felhasználói felület megjelenítéséről egy böngésző gondoskodik. Ezek később - nem véletlenül - a webalkalmazás nevet kapták.

A webalkalmazások tipikus kliens-szerver architektúrájú alkalmazások. A kliens egy böngésző, amely egy webszerverrel kommunikál. A kliens felé küldött adatok azonban folyamatosan változhatnak, ezért a szerveroldalon szükség van olyan komponensekre, amelyek képesek a HTML lapok dinamikus előállítására, általában valamilyen adatbázis alapján.

Előadásomban a Digitalcity portált szeretném bemutatni (www.digitalcity.hu). A portál mindenkinek lehetővé teszi, hogy megjelenjen az Interneten, azoknak is, akiknek nincs lehetőségük saját weboldal üzemeltetésére. Ügyfeleink a regisztráció után saját maguk szerkeszthetik meg oldalaikat. Ehhez egy böngészőn kívül semmi másra nincs szükség, mert egy szerkesztőprogram is az alkalmazás része. A megszerkesztett lapok a Digitalcity portál struktúrájába illeszkednek.

Az előadásban tárgyalásra kerülnek a portálon megjelenő fogalmak. Ismertetem a Digitalcity mögött álló infrastruktúrát és a fejlesztőeszközöket. Szó lesz az alkalmazott technológiákról, elsősorban a szerveroldali Java megoldásokról és a Net.Data makrónyelvről, valamint ezek előnyeiről és hátrányairól, továbbá a Digitalcity mögött álló adatbáziskezelő rendszerről. Végül láthatjuk majd, hogyan jött létre a konkrét webalkalmazás a technológiák integrációja által.